Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК стартира втори етап на консултацията за минималните заплати

След приключването на процедурата Комисията ще предложи директива в областта на условията на труд и препоръки

ЕК стартира втори етап на консултацията за минималните заплати

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) стартира втория етап от консултациите с европейските синдикати и организациите на работодателите за плановете си за осигуряване на "справедливи минимални заплати" за всички работници в Европейския съюз (ЕС), съобщават от Комисията.

Първият етап на консултацията приключи на 25 февруари. Комисията е получила отговорите на 23 социални партньори от целия ЕС.

Срокът за отговор сега е 4 септември. След приключването на процедурата Комисията обмисля да предложи както законодателни, така и незаконодателни инструменти, т.е. директива в областта на условията на труд и препоръка на Съвета.

Въз основа на получените отговори ЕК е заключила, че има нужда от по-нататъшни действия на ЕС, посочва се в съобщението. „Това вече е политически приоритет на Комисията фон дер Лайен, като последните събития допълнително подчертават необходимостта от усилия за намаляване на нарастващото неравенство в заплатите и бедността сред работещите“, допълват от ЕК.

ЕС беше особено засегнат от коронавирусната пандемия, която има отрицателно въздействие върху икономиките, бизнеса и доходите на работниците и техните семейства. Гарантирането, че всички работници в ЕС имат достоен живот, е от съществено значение за възстановяването, както и за изграждането на справедливи и устойчиви икономики, подчертават от ЕК. Минималните заплати играят важна роля, допълват от институцията.

Още по темата

Минималната заплата, която е подходящо договорена със социалните партньори и се актуализира, може да осигури буфер на уязвимите работници в случай на трудни времена, да създаде по-големи стимули за работа, като по този начин подобри производителността, намали неравенствата в заплатите в обществото, увеличи вътрешното търсене и устойчивостта на икономиката, помогне за премахване на разликата в заплащането между половете, смятат от ЕК.

Когато са определени адекватни нива и като вземат предвид икономическите условия, минималните заплати подпомагат запазването както на заетостта, така и на конкурентоспособността на фирмите, се допълва в съобщението.

ЕК няма за цел да установи единна европейска минимална заплата, нито да хармонизира системите за определяне на минимална заплата. Всяка възможна мярка би се прилагала по различен начин в зависимост от системите и традициите за определяне на минималната работна заплата в отделните държави членки при пълно спазване на националните компетенции и договорната свобода на социалните партньори, гарантират от ЕК.

Документът за втория етап на консултациите определя възможните пътища за действия на ЕС, за да се гарантира, че минималните заплати са определени на адекватни нива и да се защитят всички работници. Колективното договаряне играе критична роля, както се подчертава от отговорите на социалните партньори на първия етап от консултацията.

ЕС ще търси начини да гарантира, че има добре функциониращо колективно договаряне при определяне на заплатите, националните рамки позволяват да се определят и редовно актуализират законови минимални заплати съгласно ясни и стабилни критерии, социалните партньори ефективно участват в законоустановеното определяне на минимална заплата, както и че колебанията на минималната заплата и изключенията се премахват или ограничават.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Италианският премиер успя да отбие атаките на опозицията на местните избори