IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК заведе наказателна процедура срещу Лондон заради отказа да номинира еврокомисар

Европейският парламент утвърди кандидатите за еврокомисари на Франция и Румъния, а кандидатът на Унгария ще трябва да отговаря на допълнителни въпроси

22:17 | 14.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу Великобритания заради отказа й да предложи еврокомисар, предава Ройтерс. Новата комисия трябва да встъпи в длъжност от 1 декември. 

„Европейската комисия днес изпрати писмо, в което официално уведомява Великобритания, че нарушава задълженията си по договора за ЕС, като не предлага кандидат за поста еврокомисар“, съобщи ЕК в комюнике.
Тя дава срок на Лондон до 22 ноември да отговори.

Комисията отбелязва, че британските власти не са спазили задължението си да не оправдават с пречки в национално законодателство неизпълнението на европейските правила. Така комисията отхвърля довода на Лондон, че не предлага еврокомисар заради очакваните предсрочни избори.

Уточнява се, че ако до седмица британските власти не изпратят отговор или ако отговорът не е задоволителен, комисията ще продължи със следващите стъпки по наказателната процедура.

Говорител на британското правителство съобщи по-късно пред Ройтерс: „Изпратихме писмо до ЕС, за да потвърдим, че според инструкциите преди изборите Великобритания не трябва да прави номинации за международни назначения през този период“.

По-рано днес новият кандидат на френския президент Еманюел Макрон за еврокомисар Тиери Брьотон беше одобрен от Европейския парламент, съобщава Bloomberg. След като отговори на множество въпроси за потенциални конфликти на интереси, Брьотон получи подкрепата на трите основни политически групи в Европарламента. Така той ще може да поеме поста еврокомисар по индустрията и да наблюдава отбраната, космоса и технологичните политики, както и засилването на единния пазар на ЕС. Брьотон ще разполага с широк и влиятелен портфейл, който включва някои от най-важните стратегически области през идните години.

По време на продължилото няколко часа изслушване редица евродепутати разпитваха Брьотон, който е бивш главен изпълнителен директор на технологичната компания Atos, като въпросите основно бяха свързани с това дали той ще съумее да запази независимост като наблюдаващ индустрии, в които бившата му компания играе значителна роля.

„Зная, че някои от вас може би мислят, че тъй като съм работил за някои от тези компании, един ден може да имам специално отношение към тях. Ще се ръководя само от европейския интерес“, заяви Брьотон във встъпителното си слово.

Той беше избран от Макрон да замени Силви Гулар, която беше отхвърлена от евродепутатите миналия месец. По отношение на финансовите си интереси Брьотон заяви, че е продал всичките си акции в Atos и Worldline и се е оттеглил от всички постове в компании и асоциации, за да предотврати всякакви потенциални конфликти на интереси.

Докато кандидатът на Румъния също получи подкрепата на ЕП, номинацията на Унгария не убеди евродепутатите и ще трябва да отговаря на допълнителни въпроси.

Парламентът трябва да утвърди новата Европейска комисия на 27 ноември. Положителен резултат от гласуването вероятно ще позволи на Урсула Фон дер Лайен да встъпи в длъжност на 1 декември, ако бъде намерен начин за премахване на задължението на Великобритания да има еврокомисар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още