Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Екоактивисти настояват RWE да се откаже по-бързо от въглищата

Компанията ще изостане много от конкурентите си в бързо развиващия се ВЕИ сектор, посочват от Enkraft

Екоактивисти настояват RWE да се откаже по-бързо от въглищата

Снимка: Bloomberg LP

Енергийната компания RWE рискува да изостане от конкурентната битка в бързо растящия сектор на възобновяемите енергийни източници, ако се бави в решението си да се откаже от въглищата. Това посочват екоактивистите от фонда Enkraft, пише Ройтерс. През септември организацията придоби дял в енергийния гигант и призова компанията да се отърве от "тежестта" на въглищата върху цената на акциите.

Сега Enkraft са изпратили писмо до ръководителите на RWE, в което ги критикуват, че не са взели предвид предложението им и "не осъзнават голямото стратегическо и икономическо значение" на този въпрос за всички акционери.

Още по темата

Според изчисленията на организацията продажбата на звеното, занимаващо се с въглища, ще увеличи пазарната капитализация на компанията с 20 млрд. евро, или 30 евро на акция. В края на миналата седмица акциите на RWE затвориха търговията с цена от малко под 35 евро на брой.

"Ако продължавате да избягвате търсенето на решение на този проблем, инвеститорите ще се запитат дали Управляващия борд и Надзорния съвет са готови за стратегическите предизвикателства на компанията", е записано още в писмото, до което достъп има Ройтерс.

На този етап от RWE отказват коментар на информацията.

В момента големите компании за комунални услуги, енергийните компании, както и петролните гиганти активно се отказват от изкопаемите горива и кроят големи планове за навлизане в сектора на възобновяемите активи. Затова и от Enkraft смятат, че нежеланието на RWE да се откаже от въглищата застрашава позициите му в сектора в дългосрочен план.

Ръководството на RWE не е единственото под натиск на собствените си екологично настроени акционери и очакванията са, че изискванията в тази насока ще стават все повече.

През май екоактивисти успяха да влязат в Надзорния съвет на Exxon Mobil, а мнозинството акционери притиснаха Chevron да намали емисиите. Shell пък получи съдебно нареждане да приеме по-амбициозни екологични цели след подаден иск от екологични организации в Нидерландия.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Макрон превзе пълния контрол на външната политика на Франция