IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде на Мей „гъвкава“ отсрочка на Brexit до 31 октомври

Великобритания все пак може да напусне блока и по-рано, ако сделката на Мей бъде приета от парламента или премиерът успее да прокара исканията си пред Брюксел

08:19 | 11.04.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз дадоха на британския премиер Тереза Мей нов краен срок за Brexit – 31 октомври.

Това е с четири месеца повече от отлагането, което Мей поиска от Брюксел до 30 юни. 

„ЕС27 и Великобритания договориха гъвкаво удължаване до 31 октомври", съобщи в Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск след осемчасови преговори. Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания, в които да намери най-доброто възможно решение за решаване на създалата се ситуация, допълни Туск, цитиран от БТА.

Решението на европейските лидери бе взето само ден преди датата, на която Обединеното кралство трябваше да напусне блока без споразумение за бъдещите им отношения – 12 април. 

След като стана ясна новата дата Тереза Мей побърза да успокои евроскептиците като заяви, че Великобритания все още може да напусне по-рано, но само ако парламентът осигури подкрепа за споразумението с Брюксел или Мей успее да прокара исканията си пред ЕС.

По думите й, ако британските депутати одобрят договорената по-рано сделка, страната все още може да напусне ЕС преди 30 юни - крайната дата за Brexit, която тя поиска от Брюксел. Ако успеем да ратифициране сделката преди 22 май, няма да има нужда да участваме в европейските избори, заяви още британският премиер. 

От своя страна Туск посочи, че по-дългото отлагане дава на Великобритания и възможността изцяло да отмени Brexit.

Решението на европейските лидери да дадат на Тереза Мей по-дълго отлагане на крайната дата за напускане на блока не е изненада, тъй като мнозина от тях искаха да има повече време – до края на годината или дори до март 2020 г., но френският президент Еманюел Макрон е оказал твърда съпротива по време на срещата в сряда, което в крайна сметка е наложило да се направи компромис. 

Макрон е поставил под съмнение способността на Мей да убеди парламента да подкрепи сделката й и е заявил, че по-близък краен срок ще фокусира вниманието на британците, посочи европейски източник пред агенция Ройтерс. Според други още по-голямо удължаване би могло да накара поддръжници на Brexit, критични към Мей, да подкрепят сделката й от страх, че процесът на напускане на блока може да бъде блокиран. 

Напускането на ЕС в полунощ на 31 октомври би съвпаднало с края на мандата на сегашната Европейска комисия. 

Лидерите на ЕС ще направят оценка на ситуацията отново на редовната си среща на 20-21 юни. 

Дотогава Великобритания може да е напуснала, ако Мей успее да изгради коалиция в подкрепа на сделката с представители на опозиционната Лейбъристка партия. 

За да остане страната член на ЕС и след юни, британският премиер се е съгласила да организира избори за Европейски парламент.

По време на отсрочката Великобритания ще се ползва с всички права на членка на ЕС, както и със съответните задължения, заяви по-рано Мей, цитирана от ТАСС. 

Обединеното кралство се нуждае от отлагане на Brexit, за да избегне хаотично излизане от ЕС, от каквото никой няма интерес, заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата. На фона на множеството световни проблеми за европейците бе важно да покажем, че работим над търсенето на сложни решения, отбеляза тя, цитирана от БТА. По думите й срещата е потвърдила единството на ЕС в състав 27 страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Та какво изгуби нашето селско стопанство от санкциите към Русия - милиарди.---сменяш темата, но се тая и това не е верно, но ти си дееебил и няма голям смисъл да цитирам факти на абсолютни глу.паци като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Поздрави от южния психиатър :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 9
Ewiak Ryszard
преди 5 години
Това е залеза на Европейския съюз. В Библията се казва: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [разпадането на Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]." (Даниил 11:28,29а)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Полицейски безпредел и зверско разгонване на жълтите жилетки.Но цензурата на Запад е по-добра и от Гьобелската пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
А не ли сияйният Запад мълчи, когато жълтите жилетки във Франция ги разгонват с какво ли не, включая пластмасови куршуми?!?!?Малко търпение и сте там:https://youtu.be/Cy9zDBGYxR8?t=6696А преди това се разнищва перфектно "Брексит"-а....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Не му се сърди, норматив за брой постове изпълнява човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Това за *** нищо не каза.Русия е: тоталитарна диктатура, бензоколонка, мракобесие, изостанала и пр.Англия е демокрация (шепа хора знаят, че там няма Конституция и кралицата може да коли и беси ПО ЗАКОН всички и всичко) - сияйният град на хълма!Там всичко е по закон, налееее!И разиграха цял свят, вкл. дипломатически скандали,а съдебно решение по казуса Срипал нямааааааа!И няма и да има!!!Кой е лицемер?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 8
DADA
преди 5 години
Та значи в нашата полиция ги пуснаха... а в Русия не ги пускат от СИЗОЗначи в Англия доказателства и съдебно решение, в България доказателства и съдебно решние, а в Русия без доказателства и в панделата. И при руснаците е правилно, а при нас е грешно, а още повече при англичанитеЗначи причинно-следствените връзки за жидо-масоните, либералите и не знам кой си важат, а като стане въпрос руснаците "Вы почему негров бьете?"И не си *** - хич даже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"Та викаш доказателства... дето се вика дай Боже и на децата ти от тази справедливост, щот нали се фалиш, че там живееш "Оооо, това 100% съм го виждал от нашата полиция!!!Но понеже полицаите не искаха да остават след работно време и аз дадох последен шанс на този, който ми натопи детето - не им разказах играта на всичките.Що следващият път - на кучето в заддника! Всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
За износ към ЕС имаш квоти, към Русия не.За някаква убита котка на Скрипал гоним дипломати, шаматят ни със санкции.На този, който стои като олигарх към кандитат-президента на Украйна - Зеленски щатите предявиха обвинения и той се скри в Ишраиль.И какво каза въпросният Коломольски?Че това с войната си е гражданска война и никой там не воюва с Русия.Та какво изгуби нашето селско стопанство от санкциите към Русия - милиарди.Но вас Запада ви храни и топли, няма значение, че в суперавсичко каквото купуваш е вносно (вкл. хубавия хлаб).Но на всички дебббили рано или късно ще им светне - това не може да е вечно.Навремето дори комунистите знаеха какво е продоволствена безопасност и имахме селско стопанство през 70-те за чудо и приказ.Сега само полупусти села с някой друг старец или сссиганин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още