IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви още по-тежки ограничения на банкерските бонуси

Затегнатите правила ще обхванат всички служители в банките, които печелят над 500 хил. евро годишно

18:17 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС готви още по-тежки ограничения на банкерските бонуси

Европейските регулатори ще наложат още по-големи ограничения за банковите бонуси. Предвижда се те да обхванат всички служители на финансовите институции, които печелят над 500 хил. евро годишно, както и да се затруднят опитите за заобикаляне на рестрикциите, съобщи Bulgaria on Air.

Според преценката на английска консултантска фирма новите мерки ще засегнат 10 пъти повече банкери.

Европейския банков регулатор изработва подробностите на новото европейско законодателство, което налага лимит на бонусите с цел да ограничи рисковите операции на банките.

Според предишното решение на европейските власти, което влиза в сила в началото на следващата година, бонусите не трябва да надвишават два пъти размера на годишната заплата.

Новите ограничения ще важат за бонусите за следващата година, които ще бъдат плащани в началото на 2015 г.

Решението за въвеждане на ограничения на бонусите в банковия сектор дойде след настъпването на финансовата криза от 2008 г., една от причините за която бяха прекомерните рискове, поемани от инвестиционните банкери, за да получат по-високо заплащане.

Освен финансовият критерий за годишен доход от 500 хил. евро, таван на бонусите ще има и за всички служители, отговарящи за рисковите операции на банката. За такива ще се считат автоматично и най-високоплатените служители на финансовите институции. Според експертите това ще увеличи регулаторния контрол върху някои търговски банки, които досега не са били подложени на ограничения.

На база на данните от 23 европейски банки европейският регулатор изчислява, че новото ограничение от 500 хил. евро ще засегне около 5 хил. банкери. По европейски данни през 2011 г. средният годишен доход на рисковите инвестиционни банкери в Европа е бил 508 хил. евро.

Разширяването на действието на ограниченията създава опасения сред експертите, че успешните банкери ще предпочетат да работят в други части на света.

Икономисти смятат, че сега действащите ограничения наистина са успели да намалят извънредните възнаграждения и бонуси за банкерите. Новите по-строги правила обаче могат да доведат до ръст на основното заплащане, за да се запази нивото на доходите на служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още