IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС наложи санкции на Лукашенко и други представители на властта в Беларус

В списъка влизат синът му Виктор, който е негов съветник, прессекретарят му, началникът на администрацията му и други висши чиновници от силите за сигурност

18:35 | 06.11.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Лукашенко. <em>Снимка: БГНЕС/EPA, Sergei Gapon</em></p>

Александър Лукашенко. Снимка: БГНЕС/EPA, Sergei Gapon

Съветът на Европейския съюз (ЕС) санкционира президента на Беларус Александър Лукашенко и още 14 представителя на властите в страната, включително неговия син и съветник по националната сигурност Виктор Лукашенко, заради насилието в страната и сплашването на мирни демонстранти, членове на опозицията и журналисти след президентските избори през август.

С това списъкът с лицата от страната, за които се прилагат ограничителни мерки, набъбва до 59 души, съобщават от пресслужбата на Съвета. Санкциите включват забрана за пътуване и замразяване на активи. Освен това на гражданите и компаниите на ЕС е забранено да предоставят средства на изброените.

В списъка попадат още Игор Сергеенко, началник на администрацията на Лукашенко, Иван Тертел, председател на КГБ, бивш председател на Комитета за държавен контрол, Роман Мелник, началник на Началник на Главно управление „Опазване на правовия ред и превенция“ в Министерството на вътрешните работи, Иван Носкевич, председател на Следствения комитет, още няколко члена на ръководството на следствения комитет, длъжностни лица, свързани с информацията и комуникациите в Беларус, прессекретарят на Лукашенко Наталия Ейсмонт, висши представители на полицейските сили.

Съветът припомня, че на 24 септември 2020 г. върховният представител на ЕС излезе с декларация от името на блока, в която се заявява, че т.нар. „встъпване в длъжност“ и новият мандат, заявен от Александър Лукашенко, нямат никаква демократична легитимност. Брюксел настоява беларуските власти незабавно да се въздържат от допълнителни репресии и насилие, насочени срещу белоруския народ и незабавно и безусловно освобождаване на всички задържани, включително политическите затворници.

С отделно решение на Съвета се разширява и списъка със санкционираните членове на сирийския режим. Така общият брой на санкционираните става 288 души, на които им се забраняват пътувания в ЕС и се замразяват техни активи. В списъка има и 70 предприятия.

Действащите понастоящем санкции срещу сирийския режим бяха въведени през 2011 г. в отговор на насилствените репресии срещу сирийското цивилно население, припомня се в съобщението. Компании и видни бизнесмени, които се възползват от връзките си с режима и от военната икономика, също са обект на санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ами на боката кога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още