IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: САЩ не са готови за търговски преговори

Блокът е готов и има мандат, но за Вашингтон приоритет е Китай, заяви Сесилия Малмстрьом

10:27 | 23.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският търговски представител Робърт Лайтайзър и Сесилия Малмстрьом. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският търговски представител Робърт Лайтайзър и Сесилия Малмстрьом. Снимка: Архив Ройтерс

Американската администрация, която е ангажирана с продължаващия си търговски конфликт с Китай, както и с продължаването на диалога с други свой партньори като Япония, Мексико и Канада, може да се окаже неподготвена за начало на преговори с Европейския съюз за търговска сделка, съобщава Bloomberg.

„Ние сме готови от страна на ЕС да започнем (преговори – бел. ред.) и имаме мандат“, заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом пред репортери в Париж. „Но не мисля, че САЩ са готови да започнат митническите преговори“, допълни още тя.

Еврокомисарят също така посочи, че в момента дискусиите с Китай са „основният фокус“ на Вашингтон.

Малмстрьом заяви, че е провела среща с американския търговски представител Робърт Лайтайзър по-рано в сряда, което е първата им среща очи в очи след като Европейската комисия даде зелена светлина за начало на диалога преди повече от месец.

Американският президент Доналд Тръмп и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер постигнаха политическо споразумение през юли миналата година, което задава рамката за бъдещо споразумение, което ще намали търговските мита между Вашингтон и Брюксел и ще премахне заплахата на САЩ за налагане на по-високи налози върху вноса на европейски автомобили и автомобилни части.

Макар миналата седмица Тръмп да реши да не налага засега допълнителни налози върху вноса на коли, той заяви, че европейският сектор представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, както и че вносът от континента може да се наложи да бъде драстично намален.

Малмстрьом изрази надежда, че ако преговорите започнат скоро, сделка може да бъде постигната още в рамките на мандата на настоящата комисия, който изтича в края на октомври.

Тя също така отхвърли възможността блокът да се съгласи с т. нар. доброволни ограничения ан износа, тъй като тази практика не е в съответствие с правилата на Световната търговска организация.

„Макар да оценяваме, разбира се, че няма никакви мита върху автомобилите днес, ние все още сме фундаментално несъгласни с твърдението, че европейските автомобили и автомобилни части са заплаха за сигурността“, посочи Малмстрьом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
ЕС: САЩ не са готови за търговски преговори Че кой преговаря с васалите си?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още