IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата реши: Спасителен транш срещу реформи в Гърция

Ако Атина одобри поставените от кредиторите условия, първият транш от договорените средства ще бъде предоставен в началото на август

11:39 | 09.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата реши: Спасителен транш срещу реформи в Гърция

Гръцкият парламент има срок до 19 юли да приеме необходимото законодателство, включително решения за подобряване на данъчната администрация и намаляване на разходите за здравеопазване, за да получи следващите траншове от Европейския инструмент за финансова стабилност, Европейската централна банка и централните банки на държавите-членки на еврозоната (т. нар. евросистема) на обща стойност 4 млрд. евро, съобщи Интерфакс.

До края на септември пък трябва да бъдат готови временните договори на първите 12 500 държавни служители, подготвяни за съкращение.

След като гръцкият парламент одобри поставените от кредиторите условия, първите траншове от договорените средства ще бъде предоставен от ЕС в началото на август. Още 1 млрд. евро пък ще постъпят през октомври след приключване на следващата част от реформите, като половината от сумата ще осигури Европейския инструмент за финансова стабилност, а другата половина - ЕЦБ и евросистемата. Средствата от ЕЦБ и евросистемата представляват печалбите на банките от притежаванити от тях гръцки държавни облигации.

Министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната решиха в понеделник вечерта да разпределят постепенно следващия транш от финансовата помощ за Гърция на стойност 5 млрд. евро в зависимост от изпълнението на договорените реформи.

От своя страна Международния валутен фонд (МВФ) се очаква да осигури на Атина в края на август 1,8 млрд. евро. По този начин общата съгласувана сума по поредните траншове от втория спасителен финансов пакет ще достигне 6,8 млрд. евро.

Няколко часа преди срещата на Еврогрупата "тройката" кредитори (Европейския съюз, МВФ и Европейската централна банка) постигнаха съгласие с гръцките представители за намаляване на размера на публичния сектор. До края на годината 25 000 държавни служители трябва да бъдат прехвърлени на временен договор с тенденция за съкращение през следващата година.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард потвърди на пресконференция, че Фондът ще подкрепи с финансови средства Гърция, опровергавайки спекулациите през последните месеци, че финансовата институция е на път да се откаже от задълженията си по втория спасителен финансов пакет.

Преди вчерашното си решение кредиторите многократно отлагаха пускането на следващия спасителен транш за Гърция, тъй като не бяха доволни от изпълнението на заложените икономически препоръки от страна на Атина.

Според германския финансов министър Волфганг Шойбле кредиторите са доволни от прогреса, който Гърция е направила. Шойбле добави, че въпреки трудностите това е правилният път за страната. В същото време той не пропусна да отбележи, че Атина бавно прилага мерките за усъвършенстване на данъчната администрация и за намаляване на публичния сектор.

Очакванията на експертите са гръцката икономика да се върне към слаб растеж през 2014 г.

По думите на ръководителя на Еврогрупата Йерун Диселблум финансовите министри от еврозоната са обсъдили и ситуациите в Кипър, Португалия, Испания и Словения. Разговори са били проведени и по повод предстоящото въвеждане на единната европейска валута в Латвия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още