IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Еврогрупата са оптимисти за отпускане на следващия транш за Гърция

Всяка от страните трябва да се придържа към договореното, подчерта обаче министърът на финансите на Люксембург Люк Фриден

20:19 | 08.07.13 г.
В Еврогрупата са оптимисти за отпускане на следващия транш за Гърция

Министри на финансите на държави-членки на еврозоната изразиха оптимизъм, че ще могат да отпуснат следващия транш на съсипаната от кризата Гърция въпреки трудностите й в осъществяването на реформите, информира DPA, цитирана от БТА.

"Гърция осъществи значителен напредък в последните няколко месеца", каза немският финансов министър Волфганг Шойбле, пристигайки в Брюксел за разговори с 16-те си колеги от еврозоната.

"Имахме няколко споразумения с Гърция и всяка от страните трябва да се придържа към договореното", посочи министърът на финансите на Люксембург Люк Фриден и допълни, че ако има доказателства, че Гърция е изпълнила всичко, тогава ще получи парите си.

Австрийският финансов министър Мария Фектер също бе против "протакането на този въпрос през цялото лято".

Министрите обаче не споделиха в какъв размер ще бъде следващият транш за Гърция. Някои медии съобщиха, че ще е в размер на 8,1 милиарда евро, но говорителят на Европейската комисия Саймън О'Конър днес заяви, че сумата е "неточна".

Представители на международните кредитори на страната в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка коментиха днес, че Гърция е постигнала напредък в изпълнението на реформите и смятат, че тя ще възобнови икономическия си растеж догодина.

Мисията на "тройката" стигна да споразумение на ниво експерти с гръцките власти по препоръчваната икономическа и фискалната политика за да бъде гарантирано, че програмата е на верен път за постигане на целите си, се посочва в съобщение на международните кредитори, които се обявиха за деблокирането на нов транш от финансовата помощ за Гърция.

Решението на въпроса на политическо ниво трябва да бъде взето от съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още