IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рокади в правителството на Гърция след оттеглянето на Демократичната левица

Евангелос Венизелос, който вече е единственият политически партньор на Нова деморкация, става външен министър и вицепремиер

09:15 | 25.06.13 г.
Рокади в правителството на Гърция след оттеглянето на Демократичната левица

Гръцкият премиер Андонис Самарас предприе рокади в правителството. Тяхната цел е да стабилизират кабинета, след като най-малкият от коалиционните партньори – Демократичната левица, оттегли подкрепата си заради намеренията на Самарас да спре държавната медия ЕРТ и по-късно да я преструктурира.

Лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос, който вече е единственият политически партньор на Нова деморкация, става външен министър и вицепремиер, съобщи Bulgaria on Air, като се позовава на Ройтерс. Досегашният дипломат номер едно Димитрис Аврамопулос застава начело на военното министерство.

Финансовият министър Янис Стурнарас запазва поста си и остава главен преговарящ с "Тройката" кредитори за страната. В следващите дни инспектори на кредиторите отново пристигат в Атина, за да продължат с проверката на държавните финанси.

Консервативният депутат Кирякос Мицотакис, който е един от най-големите поддръжници на реформите, застава начело на министерството на административната реформа. Неговата основна задача е да изпълни спорното съкращение на 15 хил. служители в публичния сектор до края на следващата година.

След като Демократичната левица напусна кабинета, мнозинството на управляващата коалиция беше ограничено до едва 153-ма депутати в 300-членния парламент. Премиерът Самарас разчита и на гласовете на четирима независими депутати.

В следващите дни се очаква Самарас и Венизелос да излязат с ново коалиционно споразумение. Очаква се то да отрази намеренията на Гърция да покрие фискалните си цели, но ще отхвърли възможността за нови икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още