IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски изследователи направиха пробив в термоядрения синтез

За пет секунди са произведени 59 мегаджаула енергия по време на експеримент, провел се в края на 2021 г.

15:35 | 10.02.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейски изследователи са направили пробив в термоядрения синтез, съобщава The Wall Street Journal. С оборудване, изградено в център в Оксфордшир, е произведено рекордно до този момент количество енергия от ядрен синтез.

В експеримент, провел се през декември, са били генерирани 59 мегаджаула енергия от термоядрен синтез за пет секунди. Това е доказателство, че сме на верен път, коментира Рафаел Хуанес Маняс от Университета в Мадрид, който не е част от проекта.

"Щом успхяхме за 5 секунди, ще успеем и за пет минути, а след това и за пет часа, докато разширяваме операциите си с бъдещите уреди", разказва програмният директор на консорциума EUROfusion Тони Доне.

В EUROfusion участват близо 5 хил. експерти от цяла Европа, които са част от експеримента, извършен в партньорство с Органа за ядрена енергия на Великобритания.

Един от проблемите пред изследователите на термоядрения синтез на този етап е фактът, че все още не може да бъде произведена повече енергия, отколкото се използва за производството ѝ. Процесът протича в гореща плазма, а енергията се генерира от сливането на атомите, а не от деленето, на което залагат ядрените централи днес.

В ядрените блокове се използва основно уран, но при производството се генерират отпадъци, които трябва да бъдат съхранявани в специални условия в продължение на стотици години. При термоядрен синтез обаче няма отпадъци, а елементите, използвани в процеса, са на практика неизчерпаеми.

При опита в Оксфордшир е изпозвано устройство с формата на поничка, в което газове - изотопи на водорода, са били загряти до 150 млн. градуса по Целзий в условия на вакуум. Устройството е използвало магнитни полета, за да държи плазмата далеч от стените.

Уредът е уникален, защото дава възможност да се използва комбинация от деутерий и тритий - изотопите на водорода, използвани за термоядрен синтез до този момент.

Близо 35 компании в глобален мащаб се надпреварват на първо време да създадат устройство за термоядрен синтез и след това производството на чиста енергия и доставката ѝ в енергийната мрежа. До този момент в тези усилия са вложени поне 4,3 млрд. долара, посочва още WSJ.

Опасенията за негативните ефекти от климатичните промени ускоряват развитието на чисти енергоизточници и термоядреният синтез е един от секторите, които привличат вниманието на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Факт е че СССР разпадна а ЕС го има и никой за сега не стои на тъмно. Кво щяло да стане в бъдеще никой не знае. Скоро и комунистичските реликви като тебе също ще изчезнете, това е единствяеното сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
иначе статията е скандална.. спрях след този чутовен коментар.... Това е доказателство, че сме на верен път, коментира Рафаел Хуанес Маняс от Университета в Мадрид, който не е част от проекта.Хем е на верен път, хем не е част от проекта! Нещо като Императрицата, дето знае че в руската *** стандарта е над немския, но никога не е стъпвал там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
интересно животно сте русоробите... като трябва да се плюе ЕС, го сравнявате със СССР, а в другите статии се метате по абразурата при първото лошо нещо за късия... ей го и тоя над теб, същия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
Все едно чета работническо дело - там съветски учени все правеха открития пък ток нямаше. Сега Европейски учени правят открития, а по улиците тъмно щотото тока бил скъп. Напролет като вдигнат цените и за бита и в жилищата ще стане тъмно, както беше при съверските учени...Извод: Европейските учени най-накрая след 30 години стигнаха Съветските учени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още