IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските членки на НАТО ще купуват заедно подводници и самолети

Обмисля се и изграждане на нов генерален щаб за елитните войски

21:25 | 16.02.17 г. 7
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Ройтерс

Членките на НАТО от Европа са се съгласили съвместно да купуват самолети и подводници и евентуално да открият нов команден щаб за елитните войски, след като САЩ заплашиха да оттеглят подкрепата си, ако европейските страни не увеличат военните си разходи до края на годината, предава Ройтерс.

Споразумението е постигнато по време на среща на министрите на отбраната на държавите от Европейския съюз (ЕС) в Алианса, която се проведе в Брюксел.

По време на церемонията по подписването на споразумението министрите на отбраната на Франция и Германия са посочили, че ще купят транспортни самолети Lockheed Martin C-130J, а Германия, Белгия и Норвегия ще се присъединят към водената от Холандия флотилия от самолети Airbus A330.

Нов команден център за холандските, белгийските и датските специални сили също влиза в плановете на ЕС. Той ще може да се използва и от другите държави от НАТО. Още не е взето къде да се разположи новият щаб.

Други планове предвиждат Норвегия и Германия да купят нов клас подводници – U212As, които по-ефективно откриват, проследяват и обстрелват вражески подводници и кораби във водата.

Германия се е споразумяла и за съвместно обучение и сътрудничество със сухопътните сили на Чехия и Румъния, които пък ще предоставят бригада от няколко хиляди войници за сформирането на по-голяма дивизия под германско командване.

„Многонационалното сътрудничество в НАТО е начин страните значително да подобрят своите въоръжени силиь като същевременно се гарантира най-голяма стойност за парите за техните данъкоплатци", коментира Роуз Гьотемюлер, заместник-генерален секретар на НАТО.

Джим Матис, новият министър на отбраната на САЩ, предупреди съюзниците си от Алианса, че трябва да обърнат по-голямо внимание на собствените си защитни сили, защото в противен случай ще получават по-малка подкрепа от страната му.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, коментира, че съюзниците са изправени пред "по-предизвикателна среда за сигурност", на която съюзът е необходимо да отговори.

Въпреки че споразуменията не са правно обвързващи, те са поредният знак, че европейските съюзници започват да трансформират националните си стратегии за отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Много разумен ход! Само така Европа може отстоява позиции и пред Русия, и пред САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Той е без това не става за войник :) Автомата е по тежък от него, а и ако го сложи на рамо ще го бие в глезените....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
Бас държа, че когато започне мобилизацията, "мъжкарите" като тебе първи ще дезертират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
darcas1981
преди 7 години
Пияните руски мужици срещу розовите фламинга. Това ще е най-смешната война в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
fri
преди 7 години
а те какво правеха до сега? - някой друг да им ги купува и да им пази границите, без да плащат някои от най-богатите, като Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Якото ушиване в дългове започва...пари на вятъра ! Гърция няма да е сама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още