IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси завършиха деня на червено

Инвеститорите следиха новините за Covid-19 и тези от Федералния резерв на САЩ

19:33 | 23.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Thorsten Wagner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg

Европейските индекси се озоваха на червено във вторник, след като пазарните играчи следиха възхода на Covid-19, възможностите за повишаване на лихвите в САЩ и новите икономически данни от еврозоната, пише CNBC.

Таблица: CNBC

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи борсовата сесия с 1,1% понижение. Компаниите от технологичния сектор се разделиха с 3,1%, повеждайки пониженията, след като повечето сектори и големи борси се оказаха на червено.

Икономическата активност в еврозоната се ускорява изненадващо през ноември, но новата вълна на Covid-19 в блока и нарастващите цени попариха прогнозата за декември.

Общият индекс на мениджърите по покупките (PMI) на IHS Markit е нараснал до 55,8 пункта през ноември от 54,2 пункта през октомври, което се оказа над прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, които очакваха 53,2 пункта.

Френският и германският PMI също се оказаха по-високи за ноември, въпреки че проблемите с доставките продължават да влияят върху производството и да засилват инфлационния натиск.

Вчера германският министър на здравеопазването Йенс Шпан предупреди, че „вероятно до края на тази зима почти всички в Германия ще бъдат ваксинирани, възстановили се [от Covid-19] или мъртви... Това е реалността“, коментира той на пресконференция. Германия обмисля дали да наложи по-строги мерки срещу Covid-19, включително частична блокада като Нидерландия. Германия е една от страните с най-ниско ниво на ваксинация в Западна Европа.

Същевременно инвеститорите следиха и новините от Федералния резерв. Вчера Джером Пауъл беше избран за втори мандат като лидер на централната банка. Ходът подхрани очакванията, че Фед ще запази паричната си политика, докато икономиката се възстановява от пандемията и се бори с инфлацията.

На корпоративния фронт в Европа цената на акциите на британската компания за технически продукти Diploma се понижи с 8%, след като пазарът реагира на несигурностите във финансовия отчет на фирмата.

Германският конгломерат Thyssenkrupp записа близо 6% спад на стойността на книжата след новината, че шведският фонд Cevian ще придобие 6,9% от компанията.

На върха на европейския индекс на сините чипове се озова британската компания Compass Group. Цената на акциите ѝ се повиши с 6%, след като фирмата отчете скок на печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още