IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Великобритания рискува да загуби максималния си кредитен рейтинг

Страната почти напълно е изчерпала ресурсите, с които би могла да преодолее нови икономически проблеми без това да се отрази на рейтинга й, посочват от агенцията

15:28 | 30.11.11 г.
Fitch: Великобритания рискува да загуби максималния си кредитен рейтинг

Великобритания почти напълно е изчерпала ресурсите, с които би могла да преодолее нови икономически проблеми и същевременно да запази максималния си кредитен рейтинг ААА, се посочва в съобщение на международната рейтингова Fitch, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Възможностите на британския бюджет да поеме нови икономически и финансови сътресения за сметка на увеличаване на дълговото бреме, без да бъде загубен максималният кредитен рейтинг, вече са на изчерпване“, се посочва в документа.

От агенцията отбелязват, че това би било трудно без допълнителни мерки за понижаване на бюджетния дефицит.

Експертите ѝ подчертават, че „Великобритания се е насочила към лидерската позиция по размер на външния дълг сред държавите с максимален кредитен рейтинг ААА, като се изключат САЩ“.

От Fitch приветстват решителността на британското правителство начело с консерватора Дейвид Камерън да продължи да се придържа към курса на строги икономии.

Съобщението на агенцията стана факт след есенното изявление пред парламента на британския министър на финансите Джордж Озбърн пред парламента на страната, в което той обяви, че прогнозата за икономическия ръст на Великобритания през настоящата и следващите 2 години е коригирана към сериозно понижение и че това ще увеличи нуждата на правителството от заемни средства, повишавайки натиска върху държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още