Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

"Газпром" достави първите количества "зелен" втечнен газ в Европа

Природният газ остава важен елемент от енергетиката през следващите десетилетия, смятат в компанията

"Газпром" достави първите количества "зелен" втечнен газ в Европа

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

Руският гигант "Газпром" направи първата доставка на "зелен" втечнен природен газ, съобщава Ройтерс. При добива, обработката и транспорта на природния газ не са отделени въглеродни емисии, обясняват от държавната газова компания.

Суровината е доставена до терминал във Великобритания, а купувачът е Royal Dutch Shell. Количествата газ ще бъдат реализирани на вътрешния пазар.

Още по темата

Природният газ ще остане важен елемент от глобалната енергетика в следващите десетилетия, посочват от "Газпром" във връзка с доставката. Беземисионният втечнен газ е една от стъпките за изпълнението на климатичните цели, допълват още оттам, цитирани от ТАСС.

Компаниите, които имат поставени цели за намаляването на емисиите, често търсят въглеродно неутрални продукти, които да подпомогнат постигането на плановете, пише още Ройтерс.

До този момент Shell са продавали "зелен" втечнен газ на свои клиенти в Азия. За първи път компанията ще реализира подобни продажби на пазара във Великобритания.

В края на февруари от Shell коментираха, че световният пазар на втечнен газ е останал стабилен на фона на свитото търсене заради коронакризата, което е показател за устойчивостта и гъвкавостта на доставките.

Тази тенденция беше отбелязана и от Съвета на директорите на "Газпром" по време на заседание в края на 2020 г. Тогава в компанията беше взето решение да се акцентира върху развитието на проекти за втечняване на природен газ.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Naarea и Assystem разработват ултрамалки модулни реактори