IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия вече издаде всички разрешителни за "Северен поток" 2

При строителството трябва да бъдат изпълнени мерки в защита на мигриращите птици, препоръчва BSH

16:56 | 27.03.18 г. 4
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;.<em> Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Графика: "Газпром"

Германия е издала всички необходими разрешителни за строителството на разширението на морската част на газопровода „Северен поток“, става ясно от съобщение на Федералната агенция по морско дело и хидрография (BSH). Именно тази институция беше последната, чието одобрение се чакаше по проекта.

Според оценката ѝ новите две тръби по дъното на Балтийско море са в съответствие с изискванията и специфичните нужди на корабоплаването и морската среда. По проекта обаче трябва да бъдат изпълнени защитни мерки по време на строителството, за да се избегне въздействие върху мигриращите птици.

Разрешителните за строеж на „Северен поток“ 2 се намират на различни етапи в останалите страни, в чиито териториални води ще преминат тръбите – Дания, Швеция, Финландия и Русия.

Дължината на целия газопровод е 1 225 километра и е с капацитет от общо 55 млрд. куб. метра годишно. Двете тръби ще бъдат построени успоредно на функциониращия в момента „Северен поток“, който беше въведен в експлоатация през 2011 година. Стойността на газопровода е 9,5 млрд. евро.

Проектната компания Nord Stream 2 AG ще реализира проекта. В нея единствен акционер е „Газпром“, а финансови инвеститори са европейските гиганти Engie, OMV, Shell, Uniper и германската Wintershall, която е част от холдинга BASF.

 Европа е разделена за "Северен поток" 2. Повечето страни в Източна Европа се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на ЕС от руския природен газ. Германия е един от лобистите за проекта. В Москва пък са категорични, че газопроводът ще бъде построен изцяло на икономически принцип. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
"...и защо руснаците построиха газопровода директно до турция , а не БГ и после турция..."А бре, ти т^ъп ли си, луд ли си, или на луд шапката носиш? Сигурно идея немаш чий го дървят руските тръби у Варна? Щот не могат да ги складират у Турция за Турски поток, а...?! Сигур не си и чувал, че имаше започнат проект Южен поток, че имаше подписани договори на Газпром с 4 държави, че в България още има компания Южен поток България АД, дето даже изкупи сервитут за трасето на газопровода...?Що не пробваш да пишеш нещо за зелето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 6 години
виж, това е експортната статистика на газпром :http://***.gazpromexport.ru/en/statistics/ти как мислиш , дали германците и руснаците и газпром не си гонят техния интерес ? ами гонят си го . е като гледаш горната статистика искам логически да ми изкараш , защо газ за германия и франция или турция трябва да минава през БГ ? :))) или въобще да минава през други държави ... :)и защо руснаците построиха газопровода директно до турция , а не БГ и после турция . вземи един калкулатор и смятай , може да включиш и всички потребители дето имаме конекторни връзки изградени с тях .иначе съм съгласен с теб , че някои елементарни и логични икономически решения , не е необходимо до такава степен да ги омазват с политически бълвочи . икономическата логика е железна в случая . харесва ни или не , това е ... :)иначе на Бойко Борисов не съм му фен , но в случая дето копа да направят хъб (както той се изразява по западняшки :) ) , и пусна разрешителните да дупчат за газ в черно море и откриха , и иска директна връзка да направят с терминала за втечнен газ в гърция е добро и държавническо решение . така мисля , лично мнение . тези совалки до германия и канцлерката лично за подкрепа (рур газ ли беше тяхната фирма) , австрия и канцлера (омв газ май беше тяхната фирма) и франция с техния президент (газ дьо франс мисля че беше френския гигант) не са случайни да се прегръщат само . предполагам ще иска достъп до единния пазар на ЕС и му трябва одобрение от всички :))) . дано да успее , ще постави БГ с едно стъпало по-нагоре в стълбицата на ЕС . пък ако може да отклони нещо и за него при строителството , халал да му е - човещинка е , трудно се устоява при такива проекти . а ако заработи хъба (по борисов) не ги мисли руснаците , ще дотърчат с тръба веднага :))) . ей ги къде са във варна , чакат на пристанището :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
"Европа е разделена за "Северен поток" 2. Повечето страни в Източна Европа се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на ЕС от руския природен газ. Германия е един от лобистите за проекта."На страните от източна Европа им е през дедовия за зависимостта от Русия , стига тръбата да минава на тяхна територия ...как за Германия може , а за България не може ?! Всичко друго са политкоректните ви бълвочи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Без коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още