Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия записа рекорден бюджетен излишък за пета поредна година

Той представлява 1,7% от германския брутен вътрешен продукт, който е нараснал до 3,4 трилиона евро

Германия записа рекорден бюджетен излишък за пета поредна година

Снимка: Ройтерс

Въпреки редица обезпокоителни сигнали за състоянието на най-голямата европейската икономика германското правителство отчете рекорден бюджетен излишък от 58 милиарда евро (65,8 милиарда долара) през 2018 година. Това е поредната максимална стойност по този показател, съобщи Федералната статистически служба, цитирана от БТА.

„В абсолютно изражение това е най-големият бюджетен излишък постиган от федералното правителство след обединението", отчете агенцията.

Още по темата

Излишъкът представлява 1,7 процента от германския брутен вътрешен продукт, който е нараснал до 3,4 трилиона евро.

Излишъкът е сумата от всички държавни приходи на федерално и регионално равнище, както и от фондовете за социално осигуряване, минус разходите.

Най-голям от общия излишък е дялът на федералното правителство – 17,9 млрд. евро, следван от този на общините – 14,9 млрд. евро, и регионалните провинции – 11,1 млрд. евро, посочва DW.

Германската статистическа служба отбелязва, че приходите и данъчните постъпления са се увеличили с 5,7 на сто. В същото време благодарение на силната заетост са нараснали и приходите от удръжките за социално осигуряване - с 4,3 на сто спрямо 2017 година.

Правителството отчита добри резултати и от инвестиционната си дейност, след като приходите от лихви и дивиденти са се повишили с 16,1 на сто.

Германският бюджетен излишък, който стана нещо обичайно, превърна страната в икономическа водеща сила в Европа, но в същото време породи и негодувание сред по-бедните страни. Според тях Германия би могла да ги подпомогне като харчи повече и като инвестира повече в чужбина, допълва БТА.

Германската икономика се забави през последната половина на 2018 г., като през четвъртото тримесечие налице е стагнация с 0% ръст. За годината обаче увеличението на брутния вътрешен продукт възлиза на 1,4%. за цялата минала година брутният вътрешен продукт на страната е в размер на 3,4 трлн. евро.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Осем души са ранени при експлозия в Лион