IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски милионери местят активи в Швейцария преди изборите

Те се опасяват от вдигане на данъците, ако на власт дойде лява коалиция

21:21 | 24.09.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Потенциално залитане наляво на изборите в Германия в неделя плаши някои милионери и те местят активи в Швейцария, съобщават банкери и адвокати по данъчно право, цитирани от Ройтерс.

Ако лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), крайно лявата партия „Левите“ и „Зелената партия“ дойдат на власт, част от политическия дневен ред може да е повторното въвеждане на данък върху богатството и затягането на данъка върху наследството.

„За супер богатите това е тъмночервена линия. Предприемаческите семейства са силно притеснени“, коментира базиран в Германия адвокат по данъчно право със значителна дейност в Швейцария.

Ходът показва колко много богати хора продължават да смятат Швейцария за привлекателно място за съхраняване на състоянието си въпреки усилията ѝ да се отърве от имиджа си на убежище на милиардерите.

Никоя друга страна няма повече чуждестранни активи от Швейцария и притокът се ускори през 2020 г., което е от полза за големи банки като UBS, Credit Suisse и Julius Baer. Геополитическото напрежение и опасенията от последиците за икономиката от коронавирусната пандемия правят политическата стабилност в Швейцария привлекателна.

Данни на Банката за международни разплащания показват, че депозитите на германски домакинства и компании в банки в Швейцария са нараснали с почти 5 млрд. долара до 37,5 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г. и това не включва акции, облигации или финансови продукти.

Не са налични по-нови данни, но запознати източници твърдят, че притокът на капитали продължава. „Постигнах над средната сума нови пари през последните три месеца“, казва консултант на клиенти с дългогодишен опит в голяма швейцарска банка, който работи предимно с германци.

„Много богати хора, особено предприемачи, се страхуват, че ще има залитане наляво в Германия независимо как се развият изборите“, казва Флориан Дюрселен, ръководител за Европа на компанията за управление на богатство LGT Switzerland.

„Познавам много германски предприемачи, които искат да имат присъствие извън Германия, ако нещата там станат твърде червени (леви)“, отбелязва водещ швейцарски банкер.

Данък върху активите

Допитване от четвъртък установи, че ГСДП води пред консерваторите на канцлера Ангела Меркел с подкрепа от 25%, с четири пункта повече спрямо ХДС.

ГСДП иска да въведе отново данък върху богатството и да повиши данъка върху наследството, а Зелените, които да възможен коалиционен партньор, планират да облагат повече хората с по-голямо състояние. Макар че и двете партии предвиждат повишаване на данъка върху доходите за най-богатите, данък върху активите може да донесе много повече пари, казва адвокатът по данъчно право.

Той наблюдава повишено търсене на консултации от клиенти и допълва, че някои предприемачи са поискали да се защитят, като направят нови инвестиции чрез компания в Швейцария или прехвърляне на активи към фондация в Лихтенщайн.

Обикновено прехвърляне на пари в банкова сметка в Швейцария обаче вече не помага. Подложена на огромен международен натиск, Швейцария сега споделя данни за подобни сметки с данъчните власти в родните страни на клиентите.

„Швейцария като финансов център се характеризира със стабилност, правна сигурност и високо ниво на финансова компетентност. Но не предлага никаква защита срещу укриване на данъци“, казва говорител на Държавния секретариат за международни финансови въпроси.

Дюрселен отбелязва, че преди време е разговарял с германски предприемач, който е изразил опасение, че Германия може скоро да облага сурово чуждестранни активи или трансакции, което засилило представата за Швейцария като убежище за капитала.

„Аз лично смятам, че значителни активи ще продължат да се насочват към Швейцария“, допълва той.

Местен политик отбелязва, че десетки заможни германски предприемачи са отправили запитване през последните месеци за местожителство в едно от предградията с ниски данъци край Цюрихското езеро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Те подобни партии това им е бизнес моделът.Вземат от успешните и хранят търтеите, които да гласуват за тях.Доста добър бизнес модел, като се има предвид,че търтеите обикновено са мнозинство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ей тия са страшни,Квото и да става, накрая Швейцария все е на келепир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Май и вие в инвесторът станахте зелени k0м-yняги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
"к0-мy-няги"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Вече и"***" ли цензурирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Да, ако зелените *** се намърдат във властта, Германия хич няма да е ок за хората с пари... впрочем за всички нормални хора !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още