IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще опита да набере финансов буфер за живота след споразуменията

Правителството планира да задели 19 млрд. евро, част от които от капиталовите пазари, с които да плаща дълговете си

08:55 | 17.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкото правителство планира да набере финансов буфер в размер на около 19 млрд. евро. Средствата ще се използват за времетo след края на третото споразумение с кредиторите. За целта се планират емисии на държавни ценни книжа на пазарите, предава Ройтерс.

Книжата ще бъдат емитирани до август, посочва още изданието, позовавайки се на свои източници. Очакванията са, че по този начин ще бъдат набрани поне 9 млрд. евро.

При добри условия на пазарите Гърция може да направи и повече успешни интервенции на пазарите. През миналата година 10-годишните държавни облигации на Гърция достигнаха най-ниската си оценка за последните 12 години - 3,68%, допълва Ройтерс.

С финансовия буфер Атина ще гарантира на пазарите, че страната ще може да покрие плащанията по своите задължения в следващите 18 месеца след излизането на програмите за спасение. Гърция подписа първото спасително споразумение с кредиторите през 2010 година.

До края на 2019 г. Гърция има плащания по своите задължения в размер на 28 млрд. евро. Част от тях ще бъдат покрити с парите, които страната ще получи, изпълнявайки изискванията за реформи от третото споразумение.

Темата за Гърция ще бъде разгледана на заседанието на министрите на финансите от еврозоната, насрочено за 22 януари. Само преди ден правителството на Алексис Ципрас успя да прокара поредния пакет с очаквани от кредиторите реформи.

Ако мерките получат одобрението на ЕКОФИН, Гърция ще получи 6,7 млрд. евро по споразумението от август 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още