Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Холандската авиокомпания KLM си осигури 3,4 млрд. евро държавна помощ

Звеното на Air France в Нидерландия ще получи 2,4 млрд. евро под формата на държавни гаранции и банкови кредити, както и 1 млрд. евро директни държавни заеми

Холандската авиокомпания KLM си осигури 3,4 млрд. евро държавна помощ

Снимка: Bloomberg L.P.

Холандското звено на Air France, KLM, ще получи извънредна държавна помощ в размер на 3,4 млрд. евро от правителството на Нидерландия след седмици на дебати, свързани с размер на спасителния пакет, необходим на превозвача, за да оцелее по време на коронавирусната криза, съобщава Bloomberg.

KLM ще получи 2,4 млрд. евро под формата на държавни гаранции и банкови кредити, както и 1 млрд. евро директни държавни заеми, заяви холандският финансов министър Уопке Хукстра в писмо до парламента в петък. 

Още по темата

Осигуряването на помощ за KLM следва решението на Франция да предостави 7 млрд. евро заеми и държавни гаранции на Air France, като това е поредният ход на европейска държава в подкрепа на авиационната индустрия на фона на продължаващите проблеми за индустрията, свързани със слабото търсене на полети.

В четвъртък германският конкурент Lufthansa AG спечели одобрението на акционерите за влизането на държавата в компанията, осигурявайки си подкрепа в размер на 9 млрд. евро от германското правителство. И Франция, и Нидерландия притежават акции в Air France-KLM, втората по големина авиокомпания в региона след Lufthansa.

Холандската подкрепа е съпровождана от изисквания, като едно от тях е KLM да спре временно изплащанията на дивиденти.

Превозвачът си осигури помощта, след като Нидерландия заяви преди два месеца, че ще предостави между 2 и 4 млрд. евро помощ.

През май ЕК разреши на Air France да получи спасителен пакет, който представлява комбинация от държавни гаранции и банкови кредити в размер на 4 млрд. евро, а също и 3 млрд. евро заем, изплащан непосредствено с правителствени средства. В замяна на това Air France се задължава да постигне определено ниво на икономическа рентабилност и да съкрати въглеродните си емисии.

В средата на март Европейската комисия съществено облекчи условията, при които правителствата на страните членки могат да предоставят на компаниите държавни субсидии.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
BNP затваря швейцарския си бизнес за финансиране на търговия със суровини