Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

HSBC съкращава 35 000 служители и отписва 7,3 млрд. долара

Базираният в Лондон кредитор се бори с ниските лихви, коронавируса и протестите в Хонконг и ще съкрати около 15% от персонала си

HSBC съкращава 35 000 служители и отписва 7,3 млрд. долара

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Голямата британска банка HSBC Holdings Plc обяви по-нататъшно мащабно преструктуриране след срива на печалбата през миналата година. Тя възнамерява да смали инвестиционното си банкиране и да облекчи баланса си със 100 млрд. долара. За целта банката отписва 7,3 млрд. долара, предава Bloomberg.

Още по темата

Базираният в Лондон кредитор също така се стреми към намаляване на разходите с 4,5 млрд. долара, тъй като е изправен пред редица предизвикателства, включително протестите в Хонконг и коронавируса.

HSBC, която генерира по-голямата част от печалбата си в Азия, все още търси постоянен главен изпълнителен директор, докато временният ръководител Ноел Куин управлява заемодателя и се опитва да убеди нерешителния Борд на директорите, че е точният човек за позицията. 

„Части от нашия бизнес не гарантират приемлива възвращаемост“, казва Куин в изявление като част от представянето на целогодишните финансови резултати на банката във вторник. „Ето защо очертаваме преработен план за увеличаване на възвръщаемостта на инвеститорите“.

Акциите на HSBC отчетоха най-големия си спад от шест месеца насам в Хонконг и поевтиняха с 3,2% в сесията там. 

Подобно на други европейски банки, HSBC се бори с ниските лихви, а Brexit и разпространението на коронавируса също ѝ създават проблеми. HSBC генерира почти 90 процента от печалбата си в Азия, където вирусът е особено разпространен. Икономистите очакват икономическият растеж в Китай да се забави, а това също може да има отражение над банката.

Икономиите на HSBC ще обхванат част от европейските и американските инвестиционни процеси, особено тези с фиксиран доход. В САЩ активите, свързани с нейните търговски операции, ще бъдат почти наполовина свити съгласно новия план. HSBC също така ще свие мрежата си от търговски банки с 30%.

Вместо това кредиторът ще подсили своето инвестиционно банкиране в Азия и Близкия изток.

Куин заяви в интервю за Bloomberg, че „би било честно да се каже, че нашата посока на трансформация ще бъде да преместим сегашния брой от 235 000 служители по-близо до 200 000 през следващите три години“.

Освежената стратегия е ключова идея за плановете на председателя Марк Тъкър за трансформиране на HSBC, тъй като напоследък се засилиха въпросите за сравнително слабата възвръщаемост под негово управление на фона на експозицията на банката на много от най-бързо развиващите се икономики в света, по-специално Китай, където тя съсредоточи инвестициите си.

Отписването в размер на 7,3 милиарда долара включва и 4 млрд. долара, свързани с дивизията за глобалното банкиране и пазари, в която попада и инвестиционната банка. Още 2,5 милиарда долара се падат на поделението за европейската търговска банка.

Банката предупреди, че избухването на коронавируса и евентуален икономически срив в Хонконг могат да повлияят на резултатите ѝ през 2020 г.

Коригираната печалба на HSBC в размер на 22,2 млрд, долара надмина прогнозите на анализаторите въпреки многомилиардното отписване заради разходите за преструктуриране. Очакваше се HSBC да отчете коригирана печалба от 21,8 млрд. долара според оценката, съставена от Bloombeg след анкета сред 18 анализатори. 

Приходите са се увеличили с 4,3% до 56,10 млрд. долара.

Компанията също така прекрати програмата си за обратно изкупуване на акции за 2020 г. и 2021 г.

Създадена с името Hongkong and Shanghai Banking Corp. през 1865 г., HSBC прехвърля ресурси в Азия, особено в Китай, като част от стратегията си, подета от бившия изпълнителен директор Стюарт Гъливър, на която акцентираше и Флинт.  

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса