IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И чуждите банки във Великобритания може да преминат стрес тестове

Местният регулатор е помолил поделенията на щатските банки да предоставят повече информация за рисковия си профил, разкрива Ройтерс

12:52 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И чуждите банки във Великобритания може да преминат стрес тестове

Регулаторните органи на Великобритания могат да задължат поделенията на чуждестранни банки, опериращи на Острова, да преминат годишни стрес тестове за пръв път. Това коментират пред Ройтерс представители на банковата индустрия, пожелали анонимност. По този начин британските политики могат да се доближат до тези, които води Федералния резерв на САЩ (Фед).

Наскоро Регулаторната комисия по финансовите въпроси на Великобритания (Prudential Regulation Authority, или PRA) поиска от чуждестранните банки да й предоставят данни, разкриват източниците на агенцията. Това е потенциална първа стъпка към превръщането им в обекти на стрес тестове, които имат за цел да проверят дали дадена банка разполага с достатъчно капитал, за да устои на хипотетична икономическа криза.

Един от анонимните източници пояснява, че регулаторът е помолил британските поделения на американските банки да предоставят повече информация, за да прецени по-добре пазарния риск, но това не означава непременно, че трезорите ще трябва да преминават през официални стрес тестове в близко бъдеще.

„Събираме данни, за да добием повече представа за рисковите профили, като например за търговията с финансови инструменти на инвестиционните банки. Но това не трябва да се тълкува като намерените да включваме чуждите фирми в текущите стрес тестове“, отговаря говорител на Английската централна банка, помолен за коментар.

Дебатите около начинанията на PRA подчертават усилията на регулаторите по света да засилят контрола над чуждестранните банки, опериращи в техния регион, а и за да се застраховат, че трезорите ще могат да се справят сами, ако компанията майка изпита проблеми.

Евентуални действия на PRA могат да причинят допълнителни главоболия на банките, които трябва да се справят често с тежки тестове в различните юрисдикции, в които осъществяват дейност. По този начин могат да оставят и лошо впечатление у инвеститорите относно собственото си финансово състояние.

Преди финансовата криза от 2008 г. регулаторите в световен мащаб разчитаха на своите колеги в чужбина да надзирават чуждите банки, които правят бизнес на тяхна земя. Това се промени, след като по време на кризата някои чуждестранни банки бяха принудени да поискат спешно доларово финансиране от Фед.

Щатските поделения на чуждите банки обикновено се представят незадоволително по време на стрес тестовете, организирани от Фед. Тази година поделенията на Deutsche Bank и Banco Santander в САЩ бяха единствените от 31 банки, които се провалиха.

От PRA разкриват, че ще стартират консултации за начините, по които ще се проевдат предстоящите стрес тестове през 2016 г., но не споделят повече детайли. През 2015 г. пък същите осем британски банки, които са преминали тестовете през 2014 г., ще бъдат тествани отново.

Миналата година всички осем кредитни институции издържаха тестовете, въпреки че Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland превишиха минимално зададените критерии на база тежка рецесия във Великобритания и рязък спад в цените на имотите. Тестовете във Великобритания се проведоха успоредно с проверките на Европейската централна банка на ниво еврозона.

От PRA предупреждават, че тестовете могат да станат по-тежки и че тази година фокусът им ще падне върху пазарите в чужбина. По време на консултациите могат да постъпят предложения за увеличаване на броя на банките, които ще държат стрес тестове след 2016 г., като към тях може да се включат британските поделения на щатските и други чужди банки, както и по-малки британски банки, разкриват още източниците.

Висш представител от американските банкови среди коментира, че ключовият въпрос за щатските банки е дали Великобритания ще приложи същите стандарти и рискови модели, които ползва Фед при своите стрес тестове, или ще предпочете друг подход.

Мнозина политици критикуват Фед за това, че затяга примката около чужбите банки, опериращи в САЩ, и смятат, че американският надзор не е нужен, защото европейските банки майки значително подобриха капиталовите си позиции.

Фед задължава чуждите банки да държат толкова капитал, колкото и щатските им конкуренти, а броят на трезорите, преминаващи през годишните стрес тестове, се увеличава. Очакванията са, че към списъка на Фед в следващите години ще се присъединят и щатските поделения на Вarclays, Credit Suisse и UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още