IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И дъщерните компании на Thomas Coook в Германия, Полша и Австрия обявиха фалит

В Германия и Полша се предприемат стъпки за държавна помощ

15:31 | 25.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският, полският и австрийският филиал на британския туроператор Thomas Coook съобщиха, че обявяват фалит, след като компанията майка прекрати дейността си преди два дни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Фалитът на най-стария туроператор в света Thomas Coook поставя в затруднение стотици хиляди туристи, а местните туристически сектори се готвят за сериозен финансов удар.

Около 140 000 души в момента пътуват с германското подразделение на Thomas Coook или неговите брандове Neckermann, Oeger Tours, Air Marin и Bucher Reisen, отбелязва ДПА.

На чартърната авиокомпания Condor - друго германско подразделение на Thomas Coook, е обещан спасителен заем от 380 милиона евро от германското правителство и провинция Хесен, за да покрие нуждите си за шест месеца, съобщи Асошиейтед прес. Авиокомпанията заявява, че е печеливша, но се нуждае от пари в брой, за да работи през зимния сезон. 

Thomas Coook в Германия също е поискал от Берлин мостов заем. Не е ясно в какъв точно размер. Щефани Берк, ръководителка на германското подразделение на Thomas Coook, каза, че преговорите за съжаление не са довели до краткосрочно решение.

Ръководството на полското подразделение на Thomas Cook - Neckermann Polska, също съобщи днес, че компанията обявява фалит. През идните дни ръководството на компанията ще подаде в районния съд на Варшава заявление за фалита, се посочва в разпространено съобщение, цитирано от ТАСС.

Към момента с тази компания в различни страни по света на почивка се намират 3600 души.
Днес компанията е спряла продажбите на туристически пакети за 48 часа и е отменила редица полети.

И австрийското подразделение на британския туроператор Thomas Cook обяви неплатежоспособност и намерението си да реорганизира бизнеса си, съобщи ТАСС, позовавайки се на Австрийската телеграфна агенция (АПА).

Thomas Coook Австрия възнамерява по-късно днес да подаде заявление в съда за започване на процедура по фалит. Компанията взе това решение след такава стъпка на германското подразделение на британския туроператор. Тя очаква след реорганизация да продължи бизнеса самостоятелно.

В понеделник Thomas Coook Австрия прекрати продажбата на пакети и обяви невъзможност да изпълни планираните пътувания.

През нощта срещу понеделник Thomas Coook обяви начало на процедура по ликвидация. Концернът е подал съответно заявление до съда във Великобритания. В чужбина остават около 160 000 британски клиенти на фирмата. Операцията по връщането им в родината им се очаква да отнеме около две седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 35
s3
преди 4 години
Това е лошо за всички нас. Време е държавата ни да се намеси, да намали или премахне данъците за туризъма у нас, да се отпуснат и тук държавни помощи на хотелите, за да се минимизира лошото влияние на тези неща върху бизнеса ни. Действия трябват, а не само да се надяваме че ще ни се размине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още