IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Siemens се огъна пред иранските санкции на Тръмп

Германският концерн прекратява операциите си в страната

13:18 | 24.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп по време на официална вечеря с бизнес лидери. Зад него е главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп по време на официална вечеря с бизнес лидери. Зад него е главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер. Снимка: архив Ройтерс

Германският индустриален концерн Siemens възнамерява да прекрати бизнес дейността си в Иран след влизането в сила на американските санкции срещу страната. Компанията ще предприеме „нужните мерки, за да вкара бизнес активността си в Иран в синхрон с променените мултилатерални рамкови условия“, обяви концернът, част от германския водещ борсов индекс Dax.

Компанията ще продължи да гарантира спазването на всички ограничения за износ и всички наредби, „включително и на вторичните санкции на САЩ".

Преди това американският посланик в Германия Ричард Гренъл лично обяви мерките на концерна. „Siemens ми сподели, че ще се оттегли от Иран, за да спази санкциите на САЩ“, написа той в Twitter.

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп едностранно прекрати ядрената сделка с Иран и наложи санкции в началото на август. Той обвинява Техеран във финансирането на тероризъм. Мерките първоначално се отнасят до финансовите трансакции, особено за търговията с долари. Втората вълна от санкции през есента може да се фокусира върху продукти от електроиндустията, което ще удари пряко и Siemens.

Вследствие на това групата започна да анализира дейността си. Главният финансов директор Ралф Томас заяви през май, че Siemens “ще завърши нещата, които сме започнали да правим в рамките на правната рамка". Компанията осъществява лицензионно производство на газови турбини и локомотиви в Иран. Беше подписано и писмо за намерение за модернизиране на железопътната инфраструктура.

Заради санкциите на САЩ много компании се опасяват от глоби, ако продължат да осъществяват бизнес с Иран. Производителят на автомобили Daimler замрази плановете си за страната. Консултантска компания за телекомуникационен бизнес T-Systems приключи дейността си в Иран, а Deutsche Bahn също обяви, че се оттегля от там. Големите банки пък започнаха да избягват финансирането на свързан с Иран бизнес.

В четвъртък британският авиопревозвач British Airways и френският ѝ конкурент Air France обявиха, че спират полетите до иранската столица Техеран в края на септември. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
ами направили са си сметката - турбинни агрегати за ядрената централа в иран или необятния за момента пазар на вятърни турбини в щатите . квото е останало под чертата - това е наклонило везните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още