IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията на фалшификатите: по-печеливша от наркотърговията

България търпи загуби до 809 млн. лева заради фалшиви стоки всяка година

11:10 | 06.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Луксозните брандове най-често стават жертва на фалшификати. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Луксозните брандове най-често стават жертва на фалшификати. Снимка: Ройтерс

От 1925 г. германската компания Bruder Spielwaren от Фюрт успешно произвежда миниатюрни версии на багери и камиони. Толкова успешно, че продуктови пирати постоянно фалшифицират превозните средства. Една верига от универсални магазини наскоро предложи жълт колесен товарач, който изглеждаше като тези на Bruder, само че в още по-миниатюрна версия.

Ако се вгледате по-отблизо, ще забележите евтиния материал и лошата обработка с хлабави части, което е опасно за малки деца. Производителят на дръзкото копие е Hengheng Toys Factory от Китай, която получи прякора "Plagiarius 2019" (плагиат 2019 г.).

Главният изпълнителен директор на Bruder Паул Хайнц се дразни от това, особено след като фирмата му произвежда само в Германия: „Който фалшифицира продукти, унищожава работни места, ограбва творчески и предприемачески услуги - и не на последно място застрашава здравето на хората", казва той пред германския Handelsblatt.

България също не е подмината. Още преди години един от акционерите и изпълнителен директор на  производителя на професионални инструменти Sparky Eltos от Ловеч – Станислав Петков, се оплакваше от засилващите се китайски ментета.



Пиратството на продукти се счита за почти тривиално престъпление. В пристанището на Барселона стотици търговци, родени в Африка, продават фалшификати на известни марки: от маратонки Adidas, ризи на FC Bayern, часовници Rolex до чанти Gucci - за 10 евро. Мирно и тихо спорят с туристи за цената. Полицията стои наблизо и само наблюдава какво се случва.

Финансовите щети, причинени от фалшификаторите на марки и продукти, са значителни: само в ЕС единадесетте сектора - козметика и лична хигиена, облекло, обувни изделия и принадлежности; спортни стоки; играчки и игри; бижутерия и часовници; ръчни чанти и багаж; музикални записи; спиртни напитки и вина; фармацевтични продукти; пестициди и смартфони, губят до 60 милиарда евро (117 млрд. лева).

Това съответства на 7,4% от приходите на тези отрасли, става ясно от анализ на  Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO), с който разполага Investor.bg. Фалшифицирането пряко унищожава повече от 467 800 работни места в ЕС.

В България годишните загуби поради фалшифициране и пиратство се оценяват на 809 милиона лева, което се равнява на 15,5 % от продажбите в 11-те отрасъла.

Ако се разглеждат като цяло, според анализа общата стойност на нереализираните продажби в България се равнява на 113 лева на български гражданин на година.

Това е втората публикувана от EUIPO отраслова оценка на икономическото въздействие на фалшифицирането и пиратството в ключови икономически отрасли, за които е известно, че са уязвими спрямо нарушения на правата върху интелектуалната собственост.

В проучването се оценява, че от първия анализ през 2018 г. размерът на нереализираните продажби е намалял във всички проучени отрасли на равнище ЕС, освен в два: облекло, обувни изделия и принадлежности и козметика и лична хигиена.

Отрасълът на облеклото, обувните изделия и принадлежностите е най-големият от всички отрасли, проучени по отношение на обем на продажбите и заетост.

Според оценката нереализираните продажби в отрасъла в целия ЕС се равняват приблизително на 55,5 милиарда лева всяка година или на 9,7 % от всички продажби.

В България нереализираните продажби поради фалшифициране в отрасъла на облеклото, обувните изделия и принадлежностите се оценяват на около 199 милиона лева годишно или на около 16,2 % от продажбите.

Отрасълът на козметиката и личната хигиена: 

Според доклада наличието на фалшифицирани стоки на пазара води до приблизителна загуба от 13,6 милиарда евро годишно за отрасъла на козметиката и личната хигиена в ЕС. Това се равнява на 10,6% от всички продажби.

В България приблизителната загуба за отрасъла на козметиката и личната хигиена е 108 милиона лева, което се равнява на 17,6 % от всички продажби.

Продуктовото пиратство е тясно преплетено с организираната престъпност, която също е замесена в трафик на хора и укриване на данъци, отбелязва проучването на EUIPO. Бизнесът на фалшификатите е изключително атрактивен. Маржовете на печалбата са много привлекателни и могат да бъдат значително по-високи, отколкото при трафика на наркотици.

Така например количеството хероин, което може да се произведе за 1000 долара, носи печалба от около 20 000 долара, става ясно от анализ на Institute of Research against Counterfeit Medicines  (IRACM). Ако подправяте цигари при същите производствени разходи, можете да спечелите до 43 000 долара печалба - и до половин милион долара за фалшиви лекарства.

И на тези високи маржове съответстват относително ниски рискове, защото присъдите за затвор и глобите за нарушаване на интелектуалната собственост са значително по-ниски от тези при трафик на наркотици, оплаква се EUIPO. Освен това полицията и прокуратурата се съсредоточават повече върху терористите, търговците на оръжия и трафикантите на хора, отколкото върху фалшификаторите.

Така че те биха могли да работят сравнително необезпокоявани, да подправят  документи или да подкупват служители и посредници. Често емблемите и опаковките на фалшивата марка се внасят контрабандно отделно от продукта и се събират отново в един продукт на територията на ЕС.

Пътят на фалшификатите

Повечето фалшификати идват от Китай, Индия, Турция, Тайланд, Малайзия и Пакистан. Те влизат в ЕС чрез Хонконг, Обединените арабски емирства, Сингапур, Мароко и Албания. През април в Шънджън полицията арестува група, която е произвеждала фалшиви игри Lego. На транспортните ленти са били произведждани 90 продуктови серии. Разследващите са конфискували фалшификати на стойност 26,6 милиона евро.

Често зоните за свободна търговия се превръщат в биотопи за фалшификаторите, стана ясно от анализ на ОИСР и EUIPO. Освобождаването от данъци, опростените формалности и безмитният внос на суровини и части правят тези зони привлекателни и безопасни за продуктовите пирати.

В света има около 3 500 зони за свободна търговия, като само 80 от тях са в ЕС. Проучването показва, че всяка допълнителна зона за свободна търговия в икономическа област увеличава дела на фалшивия износ с почти шест процента. Традиционно в ЕС фалшификатите пристигат в големи морски контейнери.
Но транспортните маршрути се изместват все повече и повече по пощата. На всеки десет задържани фалшификата шест са пратени по пощата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis12
преди 4 години
Ако се вгледате по-отблизо, ще забележите евтиния материал и лошата обработка с хлабави части, което е опасно за малки деца. .......Главният изпълнителен директор на Bruder Паул Хайнц се дразни от това, особено след като фирмата му произвежда само в Германия: Който фалшифицира продукти, унищожава работни места, ограбва творчески и предприемачески услуги - и не на последно място застрашава здравето на хората", --------------------------------------------------------------ооооууу да да много е ОПАСНО за децата кат платиш 10 лв. ама друго си е да е БЕЗОПАСНО за 100 лв. ееее как ве ама дремме ти хууяя че е произведено и съдедната фабрика кой ше лъже тоя гнъс ... :)) Пхахахахах хахахах мърррсната гаддна доллна шваба, а кат Швабия така стана по абсолютно същия начин икономическа сила некой да им е казал нещо ммм ?!? За тва и беха двете световни войни, са пак ше лаппат пишшки миналият път от Англоговорящите са от Китайскоговорящите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis12
преди 4 години
аз бих ползвал само "китайски ментета" щот оригиналните ментета също са произведени в Чайната и за кво да пълним гушата на некви прдлльовци измислили неква си измислена марка ?!? Хуяяя нема ми стане по голем кат иам Луис Витон и без тва никому ненужна диващина и разхищение .... Маркените тротъли са с малки средства за размножаване и им треа удължител, но не е луд тоя дет яде баницата а тоя дет я дава .... що па в Буллгарристан дет средната заплата за страната е 700стин леа да не си купат АйСифон за 2000 хил леа ?!? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още