IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският премиер Санчес свиква предсрочни парламентарни избори на 28 април

Причината е отхвърленият от парламента по-рано тази седмица бюджетен проектозакон на правителството на малцинството

12:31 | 15.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви днес, че свиква предсрочни парламентарни избори на 28 април, потенциално предизвиквайки месеци на несигурност за четвъртата по големина икономика в еврозоната, където политическият небосклон е все по-фрагментиран, съобщава Ройтерс.

Санчес свиква изборите, след като парламентът отхвърли бюджетния проектозакон на правителството на малцинството.

„Между това да не правим нищо и да продължим без бюджет и това да свикаме испанците да кажат думата си – избирам второто. Испания трябва да продължи да напредва с толерантност, уважение, умереност и здравен разум“, каза Санчес в телевизионно обръщение към нацията след среща на кабинета.

„Предложих парламентът да бъде разпуснат и да бъдат свикани избори на 28 април“, добави той.

Разпадането на социалистическото му правителство се случва след малко над 8 месеца на власт.

Според социологическите проучвания нито една партия не може да спечели достатъчно гласове, за да управлява сама. Възможните сценарии за коалиция сочат дълги преговори между три или повече партии, потенциално включвайки крайнодясната Vox.

Санчес пое поста през юни и оттогава води правителство, зависещо от гласовете на малките регионални партии, за да прокарва законодателство.

Той обаче пое удари тази седмица, когато каталунските националистически партии, в момента на засилено напрежение вследствие на стремежа към независимост на региона, оттеглиха подкрепата си за държавния бюджет.

Социалистите на Санчес водят в проучванията, като оценките от последните няколко месеца сочат, че ще съберат средно 24% от гласовете, посочва El Pais.

Консервативната Народна партия и дясноцентристката Сиудаданос обаче не са много по-назад и теоретично могат да сформират коалиция с Vox, както направиха в Андалусия през декември.

Сиудаданос обаче може да се отдръпнат от обединение с крайната десница на национално ниво и вместо това да предпочетат троен алианс със социалистите и Подемос.

Пазарите почти не отчетоха промяна след новината днес.

Анализаторите на облигационните пазари казват, че всяко политическо влияние върху настроенията ще бъде краткосрочно заради добрите макроикономически перспективи пред страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още