Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Италия обеща да запази „основните стълбове“ на бюджета си

В изслушване пред Парламента Джовани Триа заяви, че правителството е решено да спази максималния дефицит от 2,4% от БВП през 2019 г.

Италия обеща да запази „основните стълбове“ на бюджета си

Джовани Триа. Снимка: Архив Ройтерс

Италия ще се придържа към основните стълбове на своя бюджет, независимо от искането на Европейската комисия за неговото ревизиране. Това заяви италианският финансов министър Джовани Триа, цитиран от Ройтерс.

Миналия месец ЕК отхвърли фискалния план на Италия за 2019 г. с довода, че по този начин се пренебрегва предишен ангажимент на Рим за намаляване на дефицита и не се гарантира намаляване на дълга на страната, който вече е вторият по големина в еврозоната като дял от брутния вътрешен продукт (БВП).

Още по темата

Европейската комисия даде на Италия време до 13 ноември, за да представи нов проектобюджет, като в противен случай може да бъдат предприети дисциплинарни стъпки срещу Рим по-късно този месец.

По думите на Триа правителството е заето с подготвянето на отговора до Брюксел „по отношение на най-спорните точки от бюджета“. Въпреки това Рим има намерението да потвърди своите „основни стълбове“ във финансовия закон, посочи той по време на изслушване пред парламента.

Според финансовия министър правителството е решено да спази максималния дефицит от 2,4% от БВП през 2019 г., както и че икономическото забавяне е направило експанзивния бюджет още по-необходим.

След изказването на Триа доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа достигна до 3,46% - най-високата им стойност за последната седмица, преди да се свие до 3,43% минути след 14 ч. българско време.

Вчера Европейската комисия публикува доклад, в който се посочва, че Брюксел очаква икономическият растеж да бъде по-слаб от фискалните цели на Рим. В същото време прогнозите на съюза са дефицитът на страната идните години да се приближи опасно близо до европейския лимит от 3%.

В доклада на комисията се посочва също, че се очаква икономическият растеж следващата година да е в размер на 1,2% - под целите на популисткото правителство от 1,5%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лондон стартира търсенето на наследник на Марк Карни в АЦБ