IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще съкрати вноските си в бюджета на ЕС

Италия е третият по големина вносител в бюджета на ЕС след Германия и Франция

22:24 | 24.08.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо. Снимка: Архив Ройтерс

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо потвърди, че Италия ще съкрати вноските си в бюджета на ЕС, след като на минисреща на върха в Брюксел не бе намерено решение за съдбата на мигрантите, блокирани на кораба "Дичоти", предаде Франс прес.

"ЕС отново реши да обърне гръб на Италия", написа Ди Майо на страницата си във Фейсбук и добави, че страната му няма друг избор, освен "едностранно да предприеме компенсаторна мярка".

"Готови сме да намалим сумите, които даваме на ЕС", уточни той.

Италия е третият по големина нетен вносител в бюджета на ЕС (след Германия и Франция), което означава, че тя дава повече, отколкото получава. По данни на Европейската комисия през 2016 г. Италия е внесла в бюджета на ЕС близо 14 милиарда евро, а е получила 11,6 милиарда чрез различни програми.

Европейската комисия заяви, че заплахите не водят доникъде, в отговор на ултиматума на Луиджи ди Майо за разпределянето на блокираните в италианско пристанище мигранти.

"В Европа заплахите не вършат никаква работа и не водят доникъде", каза говорителят на Комисията Александър Винтерщайн.

"Слабо конструктивните коментари не са от полза и не ни приближават към решение", добави той и подчерта, че ЕК "продължава да работи интензивно за решаване на ситуацията".

Няма случай страна членка да е отказала да плаща вноските си в бюджета на ЕС. Това задължение е залегнало в договорите на ЕС, отбеляза Винтерщайн.

Срещата на 12 страни от ЕС в Брюксел завърши без намиране на решение къде да дебаркират мигрантите от италианския кораб "Дичоти", които са блокирани в италианско пристанище.

Сто и деветдесет мигранти бяха спасени преди седмица от "Дичоти". Тринадесет души, които се нуждаеха от медицинска помощ, бяха свалени на брега, а корабът с останалите 177 е на пристан в Катания. Под натиска на хуманитарни организации италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини позволи в сряда 27 деца да слязат на брега. За останалите мигранти обаче той каза, че ще останат на кораба, докато не бъдат поети от други страни от Европейския съюз.

"Това не беше среща за вземане на решения. Срещата беше организирана от Комисията за събиране на идеи и приноси с цел създаване на по-предвидим, по-траен подход, с повече сътрудничество, за дебаркирането и споделянето на отговорности", съобщи източник от ЕК.

Европейската комисия неколкократно прие да координира усилията за намиране на решение за прием на блокирани на кораби мигранти, но подчертава, че страните членки са тези, които поемат ангажименти.

Франция се надява да се създаде траен координиран европейски механизъм за разпределяне на пристигащите по море мигранти, с участието на Италия, въпреки сегашния отказ на Рим, заяви френското президентство.

Франция продължава да предлага създаване в средиземноморските страни на управлявани от Европа "контролирани центрове" за прием на мигранти, което Италия категорично отказва.

На днешната среща в Брюксел започна да се определя този траен механизъм, с напомняне на принципи като приемане в най-близкото пристанище и разграничаване на бежанците от икономическите мигранти, добави Елисейският дворец.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 4
mariata
преди 5 години
Определено не съм най-големия фен на ЕС, но това каето пожелаваш е нечовешко. Сигурно някой психолог ще те диагностицира като нещастен самотен неудачник, който мрази всичко - жалко е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Ти създал ли си нещо през мизерния си животец, че си тръгнал да рушиш създаденото от другите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
да то тва им беше идеята, но я прееббаха с вкарването на майммуни от Африка и Анадола а тия въобще не са compatible с нас, от там събудиха тези дет са стояли векове в сянка и дет няма да допуснат вкарването на брадати оллигофрени и майммуни повече ..... т.е. ЕСЩ нема се състои или ако просъществува то в неква друга форма ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Дано покрай мигратнтите се разруши каквото е останало от ес, както и еврото. ес е новият ссср.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
korn
преди 5 години
Покрай емиграните и бежанците,ще се построи един нов ЕС,с обща армия и финансова система.ЕС е новия САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Че аз мога да им реша проблема за 5 секунди - един контейнер храна и обратно към Африка. Пуснеш ли едните, това означава, че ще дойдат и другите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 19
studioaa
преди 5 години
Прекрасна новина - по-малко пари в бюджета на ес ще значи усилване на евроскептицизма у нас и пукане на балона с "големите" пари от еврофондовете, които ужким вземаме. Дано предстоящата рецесия доведе до сериозно поевтиняване на еврото, завръщане на дълговата криза в ес и банкова криза в цялата еврозона, за да се уплашат българите, да протестират та да се провали влизането ни в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още