IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтича срокът за интегрирането на евродирективата за забавените плащания

Отиващият си парламент вече прие промени в Търговския закон, в които записа 60 дни като максимален срок за изпълнение на парични задължения

14:35 | 12.03.13 г.
Изтича срокът за интегрирането на евродирективата за забавените плащания

До 16-ти март държавите-членки на Европейския съюз трябва да интегрират европейската директива за забавените плащания от 2011 г., напомнят от Европейската комисия (ЕК).

Текстовете предвиждат държавните органи да извършат плащането за получени стоки и услуги в срок от 30 календарни дни или при извънредни обстоятелства — в срок от 60 дни, а фирмите – в срок от 60 дни, освен ако не е уговорено друго.

Предприятията разполагат с автоматичното право да изискват лихва за забава на плащане и могат също така автоматично да получат минимална фиксирана сума от 40 евро като обезщетение за разходите по събиране на плащане. Те могат да изискват още и обезщетение за всякакви оставащи разходи по събирането в разумни размери, посочват от Еврокомисията.

Предвижда се също така законната лихва за забава на плащане да е с поне 8 процентни пункта по-висока от основната лихва на Европейската централна банка (ЕЦБ). Държавните органи нямат право да определят лихвен процент за забава на плащане, който е по-нисък от тази минимална стойност, посочва се в разпоредбите.

От Европейската комисия подчертават, че новите мерки са задължителни за прилагане от държавните органи. „Те следва да дават добър пример и да демонстрират своята надеждност и ефективност като изпълняват договорните си задължения“, посочва се в съобщение на институцията.

Отиващият си парламент гласува промени в Търговския закон, свързани с евродирективата за забавените плащания. Поправките бяха обнародвани в броя на Държавен вестник от 28 февруари.

Новите текстове предвиждат страните по търговските сделки да могат да уговарят срок за изпълнение на парични задължения не повече от 60 дни. По-дълъг срок ще може да се договаря само по наложителни причини, ако това не представлява злоупотреба с кредитора.

Що се отнася до публичните възложители, т. е. плащанията на държавата и общините, страните могат да договорят срок за изпълнение на парично задължение не повече от 30 дни, а по изключение срокът може да бъде до 60 дни.

В случай че страните по търговска сделка не договорят срок за плащане, паричното задължение трябва да бъде изпълнено в 14-дневен срок от получаване на фактурата, предвиждат промените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още