IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Великобритания ще избегне Brexit без сделка

Официалната позиция на правителството продължава да е за постигане на споразумение, заяви гуверньорът

17:11 | 01.08.19 г.
<p>
	Гуверньорът на АЦБ Марк Карни.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни защити прогнозата на банката в последните й икономически данни, че Великобритания ще избегне Brexit без сделка, като заяви, че официалната позиция на правителството все още е за постигане на споразумение с Европейския съюз, предава Bloomberg.

Карни, който говори пред репортери, след като централната банка остави непроменен основния си лихвен процент, заяви, че макар банката да е подготвила финансовата система за Brexit без сделка, това не означава, че тя допуска този вариант като най-вероятния изход. Позицията на гуверньора на АЦБ се различава от тази на инвеститорите, които смятат, че е все по-вероятно Великобритания да напусне съюза без споразумение.

„Всичко, което мога да направя, е да цитирам премиера, който в изявление по-рано през седмицата заяви: не целим излизане без сделка, не смятаме, че ще се стигне до там“, заяви Карни. „Политиката на правителството е да се стреми към сделка, премиерът е напълно ясен по този въпрос“, допълни той.

Паундът поевтинява с 0,49% до 1,2097 долара към 16,50 ч. българско време, като се приближава до най-ниското си ниво от началото на 2017 г.

Борис Джонсън, който стана премиер миналия месец, заяви, че шансът за Brexit без сделка е едно на милион, но също така обеща да изведе Великобритания от ЕС със или без споразумение на 31 октомври.

В резултат на това паундът се срина. Brexit без сделка вероятно ще доведе до повишаване на инфлацията и ще засегне растежа, заяви Карни. Макар че компаниите правят всичко възможно да се подготвят, те все пак очакват производството им да намалее, допълни той. Карни повтори, че паричната политика не може да реагира автоматично на Brexit, така че лихвите може да се движат както нагоре, така и надолу.

Карни говори, след като ръководителите на АЦБ единодушно запазиха основния лихвен процент на 0,75% и оставиха непроменени покупките на активи.

АЦБ е възприела изчаквателен подход, въпреки че най-големите централни банки в света смекчават политиката на фона на забавянето на растежа на световната икономика и продължаващото търговско напрежение. Федералният резерв понижи лихвите с 0,25% в сряда и намекна, че може да прибегне до ново свиване. Европейската централна банка обмисля задействането на още стимули през септември.

Признавайки отслабването на световната икономика, АЦБ понижи прогнозата си за икономическия растеж тази година. Банката предвижда също забавяне на ръста на износа и отслабване на инвестициите на бизнеса и през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още