Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Каталуния остава основен риск за испанската икономика

По-слабият туристически сектор също сочи към по-умерени очаквания за растежа

Каталуния остава основен риск за испанската икономика

Снимка: Ройтерс

Политическата ситуация в Каталуния е една от основните вътрешнополитически рискове за икономиката на Испания заради несигурността около продължаващото напрежение между Барселона и Мадрид. Това става ясно от годишния доклад на Испанската централна банка, цитиран от Ройтерс.

От финансовата институция посочват, че макар и значителното увеличение в икономическата несигурност през последните няколко месеца на 2017 г. да е било краткотрайно – редица компании преместиха административните си централи извън региона, притесненията все още остават.

„В краткосрочен и средносрочен план окончателният ефект на този рисков елемент върху цялата икономика ще зависи от силата и продължителността на този епизод на политическа несигурност“, се казва в текста на доклада. 

Още по темата

През октомври властите в Мадрид бяха принудени да поемат контрола върху администрацията в Каталуния, която представлява една пета от икономическото производство на страната, след като нейните лидери взеха решение да обявят едностранно независимост – ход, който централното правителство обяви за незаконен.

След регионалните избори този декември, в които лагерът за отделянето спечели с малко мнозинство, политическото ръководство не може да издигне правителство, без да влезе в противоречие с правната система на страната.

Централната банка също така отбелязва, че по-слабият туристически сектор – който представлява около 11% от испанския БВП, заради високите цени на петрола и скъпото евро сочи към по-умерени очаквания за растежа.

Очакванията са икономиката на страната да нарасне с 2,7% тази година, след като през 2017 г. ръстът беше 3,1%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Отлагането на Brexit вече е неизбежно