IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталуния след изборите - път напред или нова криза

Каталунските сепаратистки партии спечелиха достатъчно гласове на регионалните избори, но това никак не означава яснота за бъдещето на региона

08:47 | 23.12.17 г. 1
<p>
	Карлес Пучдемон след излизането на резултатите от изборите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлес Пучдемон след излизането на резултатите от изборите. Снимка: Ройтерс

Когато испанският министър-председател Мариано Рахой свика нови избори в разбунтувалия се Каталунски регион, целта бе да спре политическия хаос след обявяването на независимост от сепаратистите, който отекна в цяла Европа.

Вместо това може да се появят нови катаклизми. Трудно е обаче да се различи истинския победител от вота в четвъртък след кампания, изпълнена с подозрения един към друг и вътрешни борби, коментира Politico.

В крайна сметка каталунските сепаратистки партии спечелиха достатъчно гласове на регионалните избори, за да възвърнат крехкото мнозинство в регионалния парламент. Това обаче трудно може да се нарече категорична победа, защото те въпреки това събраха по-малко гласове с предишния вот през 2015 г. В същото време партия, бореща се Испания да остане единна - Ciudadanos (Гражданите) за първи път стана най-голямата политическа формация в каталунския парламент.

Два месеца откакто бунтовниците бяха спрени от испанските власти, Каталуния остава разделена за това дали, кога и как да се отдели от Испания. А това усложнява допълнително бъдещето на региона, който формира една пета от икономиката на Испания и е твърде голяма и важна да се отдели.

„Ще е нужна сериозно творчество и гъвкавост, за да излезем от това блато“, казва Гилем Лопес Казановас, професор по икономика в Pompeu Fabra University в Барселона. Макар че партиите, подкрепящи независимостта спечелиха повече гласове, "доказателствата от последните две години сочат, че е невъзможно да продължиш напред, когато половината общество не е с теб“.

Бъркотията обаче е по-добрият вариант от организираното и мобилизирано въстание за Рахой. Сепаратистите се подчиниха на властта на испанската държава, след като той спря администрацията. Съд в Мадрид затвори лидерите им по обвинения в бунт, след като незаконният референдум за независимост от 1 октомври доведе до обявяването на отделяне на Каталунска република.

Испанското правителство сигнализира, че може би ще проведе преговори с каталунските сепаратисти, ако си осигурят ново мнозинство, макар че те ще се основават на конституцията от 1978 г. Лагерът, подкрепящ независимостта, иска основния закон да бъде променен, за да му позволи да проведе официален вот за отделяне от Испания.

Испания е категорична, че това не може да се случи. Енрико Мило, представителят на правителството в Каталуния, казва, че Народната партия на Рахой ще гласува за блокирането на всеки опит на каталунците да направят референдума законен.

Ако те успят да спечелят мнозинство, „това ще ни позволи да седнем и да говорим“, каза Мило преди изборите. „Правителството ще обсъди как да се канализират тревогите и желанията на каталунците в рамките на закона“.

Резултатите от изборите сочат, че Пучдемоновата "Заедно за Каталуния", "Републиканска левица на Каталуния" и антикапиталистическата "Кандидатура за народно единство" заедно спечелиха 70 места, което е с две повече необходимата бройка за мнозинство, но също така две по-малко, отколкото имаха в предишния парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
dakl
преди 6 години
Заглавието би трябвало да бъде Испания след изборите в Каталуния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още