Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Конфликтът с Унгария излага на показ разделението в ЕС

Той заличава вече мъглявите перспективи лидерите на съюза да постигнат съгласие за миграцията на срещата на върха в Залцбург

Конфликтът с Унгария излага на показ разделението в ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Нямаше нужда да чакаме голямата реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в сряда. Дълбоко разделеното състояние на Европейския съюз излезе на показ в Страсбург във вторник, когато високопоставени представители на съюза нападнаха унгарския премиер Виктор Орбан заради погазването на демократичните свободи и подкопаването на основните права. Орбан отвърна на удара, като обвини пазителите на договорите на ЕС в лицемерие, злоупотреба с власт и нарушаване на националния суверенитет на Унгария, пише онлайн изданието Politico.

Критиците на Орбан, който използва остра антиимигрантска реторика, за да увеличи популярността си и да засили още повече авторитарната си хватка над страната си, заявиха, че усилията на Брюксел да му потърси отговорност са много закъснели.

Но зрелището, при което видни представители на ЕС си разменяха хапливи забележки с един от най-влиятелните и успешни национални лидери, беше грозна и извади на показ разширяващата се бездна между Изтока и Запада.
Ескалиращата битка с Орбан може да усложни предстоящите дебати в ЕС по редица важни въпроси, особено за следващия дългосрочен бюджет на блока.

Освен това битката на практика заличава вече мъглявите перспективи лидерите на съюза да постигнат разбирателство по въпроса за миграцията на предстоящата неформална среща на върха в Залцбург, Австрия. Орбан отдавна се е превърнал в най-голямото препятствие пред всяко усилие за изработване на нова обща политика в областта на предоставянето на убежище отвъд затягането на граничния контрол.

Още по темата
В сряда Европейският парламент одобри задействането на наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото ѝ на глас в ЕС. В действителност задействането на член 7 от договора за ЕС срещу Будапеща няма никакъв шанс за успех. За да бъде лишена Унгария от правото на глас, е необходимо единодушно гласуване от всички страни членки на съюза. Полша също е изправена пред възможността за задействане на член 7 срещу нея заради промени в съдебната й система, които според Комисията противоречат на правовата държава и нарушават правилата на ЕС.

Будапеща, която очакваше борбата си с Брюксел, обеща да блокира всякакви действия срещу Варшава и двете страни на практика постигнаха пакт за взаимна отбрана, който критиците определиха иронично като „несвещен съюз“.
Орбан, който е премиер на Унгария в 12 от последните 18 години, беше преизбран през април с огромно мнозинство. Той не само отстояваше позициите си пред ЕП във вторник, но и отговаряше язвително на критиците си.
Много ръководители в Брюксел и в Европа са искрено възмутени от засилването на авторитаризма в Унгария, както и от антисемитското говорене, дискриминацията срещу ромите и корупцията при усвояването на средствата от европейските фондове.

Но Орбан обвини критиците си, че опитват да накажат унгарците заради нежеланието на страната да подкрепи миграционните политики на ЕС и възприемането на по-консервативен подход към т. нар. от Орбан „християневропейски“ ценности.

„Решенията на Унгария се вземат от избирателите на парламентарни избори“, отсече унгарският премиер. „От вашите изказвания излиза, че унгарският народ не е достатъчно способен да прецени какви са собствените му интереси. Вие мислите, че знаете нуждите на унгарците по-добре от самите унгарци. Следователно трябва да ви кажа, че този доклад не показва уважение към унгарския народ. Той прилага двойни стандарти, злоупотребява с власт, прекрачва границите на сферите на компетенции и методът на приемането му е нарушение на договора“, допълни той.
На пресконференция по-късно Орбан обвини опонентите си, че получават заповеди от Берлин, намеквайки за канцлера Ангела Меркел, с която влезе в конфликт заради миграционната политика.

Колкото и грозно да е разделението в ЕС, според някои официални представители проявата на солидарност срещу Орбан сред голямо мнозинство от представителите на съюза, особено видни членове на Европейската народна партия (ЕНП) като австрийския канцлер Себастиан Курц, ще изпрати силно послание към другите крайнодесни размирници като италианския министър на вътрешните работи Матео Салвини.

Това послание може да се окаже особено важно и за страните нетни донори като Холандия, Дания и Австрия, които внасят повече пари в бюджета на ЕС, отколкото получават. В тях се наблюдава растящо недоволство от нарушаването на нормите и ценностите на съюза от страни като Унгария и Полша, които се възползват сериозно от еврофондовете.
„Вече не можем да стоим със скръстени ръце и да наблюдаваме как унгарското правителство нарушава основни права“, казва Петра Камереверт, германски евродепутат и председател на Комисията за култура и образование.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
3
 
10
deant до: Sokratus
преди 8 месеца
не съм преиначил нищо. мислиш ли, че запада не знае, че изтока краде? толкова ли са глупави, че сократ вижда а ЕК не? аз се съмнявам да са глупави. и все пак тиквона като отиде там го целуват, та според теб на запада пука ли му за обикновения човечец? или му трябват послушни управници нанизтока. виж орбан им е теън щото хем краде, хем не е послушен. запада не са такива ангели.
2
 
2
 
9
юрист до: юрист
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
комдел да се чете като модел
2
 
3
 
8
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Законовите правила в германия се промениха в посока даване на незаконни привилегии на мигрантите, които германия прие. Един мигрант, който е в процедура по кандидатстване за статут в германия, има право на безплатни месечни купони за следното:
1. Безплатно пазаруване във всички германски хранителни магазини. Мигрантът пълни пазарската количка със стоки догоре, отива на касата, от там създават фискален бон, мигрантът дава купона, касиерката задържа купона + фискалният бон с описаните покупки, предава ги на счетоводителя, а той/ тя от своя страна ги представя на местната община и сметката, която е указана във фискалният бон, се заплаща до последният евроцент, от бюджета на местната община. Хвала на такава социалистическо комунистическа икономика! :)
2. Безплатно ползване на градски транспорт + безплатно ползване на такси
3. 7/8 безплатни посещения на месец при девойките от Червените фенери
И после много други ЕС граждани, които не са запознати с горепосочените привилегии в германия за мигрантите- кандидати за статут в германия, се чудят защо хората, които знаят за посочените привилегии, са против тях и против точно този вид германска политика и против налагането й като комдел във всички ЕС държави и против унищожаването на националните ЕС държави и т.н...
3
 
3
 
7
khao до: deant
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
баси как преиначи думите на човека ....
4
 
5
 
6
Sokratus до: deant
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Запада, казва на източните правителства: - Парите са за населението и безнеса, а не за вас, да си ги крадете и разпределяте!
И Източните правителства почват да си измислят врагове, за да отклонят вниманието от кражбата и да създадат проблем на ЕС!
Като целта е да си крадат!
;)

Още от Европа
Натискът върху Мей да се откаже от предложението си и да напусне нараства