IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът отложи срещата на върха на ЕС

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел влезе в карантина, след като негов служител по сигурността е дал положителен тест

20:57 | 22.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шарл Мишел. Снимка: Bloomberg LP</p>

Шарл Мишел. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел отложи срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС, планирана за четвъртък и петък, за началото на октомври. Това обяви неговият говорител Баренд Лейтс в Twitter във вторник. Причината за решението е случай със заразен сред охранителите на Мишел.


„Председателят на Европейския съвет научи днес, че служител по сигурността, с когото е бил в тесен контакт в началото на миналата седмица, е дал положителен тест за Covid“, пише Лейтс. „Самият президент e тестван редовно и едва вчера даде отрицателен тест. Според белгийските правила днес той влезе в карантина”.


Говорителят посочи 1 и 2 октомври като нова дата за специалната среща на върха на ЕС.

Решението подчертава как пандемията възпрепятства планирането и разработването на политики от страна на правителствата по целия свят. От срещите на лидерите до летните олимпийски игри в Япония и Световния икономически форум в Давос - многобройни събирания, които изискваха скъпо планиране, трябваше да бъдат отложени или отменени.
Сред темите на специалната среща на върха, първоначално планирана за четвъртък и петък, са и отношенията между ЕС и Турция. В края на август ЕС беше дал ултиматум на Турция за противоречивите проучвания за наличие на газ в Източното Средиземноморие и заплаши с допълнителни санкции.

Ако няма напредък, списък с допълнителни наказателни мерки може да бъде обсъден на специалната среща на върха, заяви тогава представителят на ЕС за външната политика Хосеп Борел. Те биха включвали и икономически санкции.
Гърция и Кипър отдавна призовават за по-строги санкции срещу Турция. Те смятат, че изследванията за природен газ се извършват в техните морски райони и следователно са незаконни.
Освен това ще бъдат коментирани и отношенията с Китай и по-нататъшното развитие на вътрешния пазар на ЕС. Освен това  премиерите ще коментират и преговорите след излизането на Великобритания от ЕС. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят накратко състоянието им, бе оповестено наскоро след среща между преговарящия за ЕС Мишел Барние и Мишел.

Преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания след фазата на преход  от 2021 г. наскоро бяха в застой - заради плановете на британското правителство за т. Нар. Закон за вътрешния пазар, който частично да обезсили договора за Brexit, договорен с ЕС през 2019 г. ЕС гледа на това като на нарушение на закона и призовава  за оттеглянето на спорните клаузи до края на септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още