IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните отчети и развитието на търговски фронт тласнаха нагоре европейските индекси

Инвеститорите следят внимателно развитието около търговските преговори между Вашингтон и Пекин, както и ситуацията във Великобритания относно Brexit

19:30 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на зелена територия на фона на развитието в търговските преговори между САЩ и Китай и положителните тримесечни отчети на компаниите от Стария континент, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 прибави 0,12% към стойността си, като достигна ниво от 404,71 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 0,24 на сто до 13 179,89 пункта.

Френският индекс CAC се покачи с 19,85 пункта, или с 0,34 на сто, до 5866,74 пункта.

Британският измерител FTSE отчете ръст от 0,12 на сто до 7396,65 пункта. 

На търговския фронт Китай притиска американския президент Доналд Тръмп да премахне митата, които Вашингтон наложиха на вносните китайски стоки през септември преди да бъде сключено междинното споразумение от „първата фаза“ на преговорите.

Според икономисти от ООН търговската война между двете суперикономики няма да излъчи краен победител, като единствено ще влошава ситуацията за глобалната търговия и икономика.

Ройтерс съобщи по-рано, че вече е уговорена локацията за срещата между Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин, на която се очаква двамата лидери да подпишат въпросното споразумение.

В същото време стана ясно, че британският премиер Борис Джонсън започва предизборната си кампания с обещанието „да осъществи Brexit” за разлика от основния му опонент Джереми Корбин, когото Джонсън сравни с лидера на СССР Йосиф Сталин, изпратил милиони хора на смърт в трудови лагери.

Британците ще гласуват на 12 декември, след като парламентът се съгласи с предсрочни избори миналата седмица. Те трябва да сложат край на тригодишните дълбоки разногласия заради Brexit, които подкопаха вярата на инвеститорите в стабилността на петата по големина икономика в света и навредиха на международната репутация на Великобритания.

европейски европейски

В ранните часове на днешния ден Bloomberg съобщи, че икономиката на еврозоната е останала близо до стагнацията през миналия месец, позовавайки се на данните на IHS Markit за индекса на мениджърите по доставките (PMI).

Общия PMI, изчисляван от IHS Markit, достига до 50,6 пункта за октомври. Въпреки, че това ниво е по-добро от прогнозираните 50,2 пункта, показателя отчита едно от най-ниските си нива за последните шест години и половина.

Възстановяването на растежа в сферата на услугите се компенсира за девети пореден месец от намаляващото производство. PMI на IHS Markit за сферата на услугите достига 52,2 пункта през октомври 2019 г., в сравнение с очакванията за ниво на показателя от 51,8 пункта.

По отношение на корпоративните тримесечни отчети френският кредитор Societe Generale обяви по-рано днес, че нетната печалба на банката се понижава до 854 млн. евро. За третото тримесечие на 2019 г. приходите на банковия гигант възлизат на 5,98 млрд. евро срещу 6,53 млрд. преди година. Оперативните й разходи са спаднали с 4,1% на годишна база до 4,17 млрд. евро.

От друга страна продажбите на Adidas успяха да надминат очакванията на анализаторите, докато печалбата остава на същото ниво спрямо прогнозите.

Книжата на Adidas поевтиняха в края на търговията с 5,1 на сто.

Германският автомобилен концерн BMW обяви 33-процетен ръст на своята оперативна печалба за третото тримесечие, като книжата му прибавиха 0,84% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още