Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Къде е най-евтиният и най-скъпият ток в ЕС?

Данните на Брюксел показват, че цената на електроенергията в България е достигнала почти 41 евро за мегаватчас в края на 2017 г.

Къде е най-евтиният и най-скъпият ток в ЕС?

Снимка: Архив Ройтерс

Най-евтината електроенергия в Европейския съюз по цени на едро през четвъртото тримесечие е в Скандинавските страни, показва статистиката на Генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия. На обратния полюс е Южна Европа - цената е най-висока в Италия, Португалия, Гърция и Испания.

Данните на ЕК за България показват, че през четвъртото тримесечие на 2017 година цената на едро на електроенергията в България е 40,70 евро за мегаватчас.

За сравнение, цената в Дания, Швеция и Финландия е в диапазона 30,50-33 евро за мегаватчас. Ниска е цената и в най-голямата европейска икономика Германия - 33,90 евро за мегаватчас. В същото време в Италия за мегаватчас електроенергия се заплащат 61,80 евро, а в Гърция и Португалия - 60,50 евро.

В Румъния цената на едро на тока е 47,60 евро за мегаватчас.

Още по темата

Преди дни Електроенергийният системен оператор (ЕСО) публикува данни, от които е видно съживяване на износа на електроенергия в последните месеци. Тенденцията е видна от края на 2017 година и продължава и до края на април. По-високите цени в съседните държави може да даде едно от обясненията на този ръст. От друга страна трябва да бъде взето предвид и спирането на износа в началото на 2017 година, което също се отразява на статистиката.

Във Франция цената е 57,40 евро за мегаватчас, става ясно още от доклада. В края на миналата година част от ядрените централи на страната бяха затворени заради планови ремонти и наредените извънредни проверки за сигурност от страна на регулаторния орган в страната. Така страната е внасяла електронерегия.

Централите постепенно се включват отново в системата към края на 2017 година и това ще бъде отразено в цената на тока през следващите месеци, допълват експертите на Брюксел.

От доклада на ЕК е видно, че през последните три месеца на 2017 година цената на електроенергията в Европа се повишава навсякъде.

Според анализа на експертите в страните, в които има по-добра свързаност на енергийните системи цената на електроенергията е по-конкурентна. В страни като Гърция и Италия, които остават относително изолирани цената е по-висока. Италия е и нетен вносител на електроенергия, което също е фактор за най-високата цена на електроенергията в Европа в края на 2017 година.

Все пак и Прибалтийските страни са в положение на нетен вносител на електроенергия, но цената варира между 33,10 евро в Естония и 34,50 евро в Латвия за мегаватчас, показват още данните на ЕК.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
0
 
15
khao до: KPetkov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Няма нужда да плащаме и за фотоволтаици и за АЕЦ, когато няма слънце, което е в около 80-90% от времето.
—------
Знаех си че си от някоя друга планета, може би тая на маймуните. :) ама на нашата грее около 50% от времето
2
 
5
 
14
fon до: KPetkov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Добре, че са енергетиците ни от Посрано 20 та да отворят очите на света. 2017-та в света са инсталирани 100ГВ фотоволтаици за около 100 милиарда долара и всичките тези глупаци не могат да се сетят още, че през нощта няма слънце. А нашите цоциалисти отдавна са забелязали този проблем.
5
 
2
 
13
KPetkov до: KPetkov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Добре, че сега ги метнаха перките и вафлите на свободния пазар, че да видим как ще продават ток зимата и през нощта :)
4
 
1
 
12
KPetkov до: fon
преди 1 година
Няма профилна снимка
АЕЦ-ът може да бъхти 24 часа, т.е. фотоволтаици не ни трябват. Няма нужда да плащаме и за фотоволтаици и за АЕЦ, когато няма слънце, което е в около 80-90% от времето.
1
 
7
 
11
fon
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да, забравих. Подръжката на АЕЦ си е значителна - ядрено гориво, ядрени специалисти .... а на фотоволтаиците. С една дума такива "псевдоспециалисти" като тебе, които не могат да разберат с години колко е скъп вече ядрения ток може да набутат България в икономическа катстрофа.

Още от Европа
Осем души са ранени при експлозия в Лион