IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa съкращава 95% от капацитета си като приземява 700 самолета

Най-голямата европейска авиокомпания няма да изплаща дивидент за 2019 г., а с наличните действащи самолети ще прибира останалите зад граница германци

10:19 | 19.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Deutsche Lufthansa AG ще свие 95% от капацитета си, приземявайки 700 самолета, тъй като най-голямата авиокомпания в Европа продължава да страда от задълбочаващата се криза около пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

„Коронавирусът постави цялата глобална икономика и нашата компания в безпрецедентно извънредно положение“, заяви главният изпълнителен директор на дружеството Карстен Шпор в четвъртък. „Никой не може да предвиди последиците. Трябва да се противопоставим на тази изключителна ситуация с драстични и понякога болезнени мерки“, добави той. 

След приземяването на 700-те самолета остават малко полети, които ще се използват за превоз на германците, останали отвъд граница, както и за поддържане на веригите на доставка, каза Шпор в своята реч по повод прогнозата за финансовите резултати на Lufthansa за 2020 г., които няма да могат да отговорят на първоначалните прогнози. Очаква се Lufthansa да поиска заем от германското правителство, което също може да закупи дял от компанията като част от спасителния пакет, съобщи Bloomberg в петък (13 март).

 „Колкото по-дълго продължава тази криза, толкова по-голяма е вероятността бъдещето на авиацията да не бъде гарантирано без държавна помощ“, заяви Шпор.

Авиокомпаниите от нискотарифните Ryanair Holdings Plc в Европа до Qantas Airways Ltd. в Австралия, Emirates в Персийския залив и Delta Air Lines Inc. в САЩ приземяват голяма част от своите самолети и освобождават служители, тъй като вирусът и мерките срещу неговото разпространение удариха тежко индустрията. Правителствата работят върху пакетите за помощ, а авиационният бизнес вероятно ще се нуждае от 200 млрд. долара, за да оцелее след кризата, посочват от Международната асоциация за въздушен транспорт.

Италианското подразделение на Lufthansa Air Dolimiti вече е спряло полетите, докато австрийското звено ще прекрати своите операции по-късно в четвъртък. Белгийското подразделение ще последва примера им след два дни, докато швейцарския клон вече приземява самолетите на малко летище близо до Цюрих.

Намаляването на капацитета на Lufthansa ще елиминира 60% от оперативните разходи на авиокомпанията, като гориво, летищни такси и свързани с пътниците разходи, посочват от дружеството. Шпор заяви, че компанията има за цел да намали фиксираните разходи - тези, които тепърва ще натрупва - с една трета.

Компанията вече намалява дискреционните разходи и предлага неплатен отпуск на служителите. Рейтинговата агенция Moody's по-рано тази седмица намали кредитната оценка на авиокомпанията до ниво „боклук", като заяви, че Lufthansa се нуждае от „извънредни мерки за засилване на ликвидността“.

Групата няма да изплаща дивидент за 2019 г., за да запази паричните средства, които в момента се изчисляват на 4,3 млрд. евро (4,7 млрд. долара) плюс кредитни линии от 800 млн. евро. Превозвачът също така заяви, че ще продаде и отдаде под наем някои самолети, като флотът му от близо 800 самолета се оценява на около 10 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още