IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон остава президент на Франция

На знаковите избори досегашният държавен глава победи с около 57% претендентката Марин льо Пен

21:37 | 24.04.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Еманюел Макрон остава президент на Франция. Според първоначалните данни либералът печели втория тур на изборите тази неделя с 57,6% срещу десния претендент Марин льо Пен.

Последните социологически проучвания показваха, че действащият президент изпреварва дясната критичка на ЕС Льо Пен, която за трети път се бори за най-високия държавен пост, кандидатирайки се от името на своя „Национален сбор“.  

Макрон е първият френски президент, който печели втори мандат в последните две десетилетия след Жак Ширак, посочва Bloomberg.

На първия тур тази година се явиха общо дванадесет кандидати. Макрон изпревари Льо Пен, която на 10 април получи 23,2% от гласовете, с 27,8% от гласовете. Левият Жан-Люк Меленшон остана с 22%.

На втория тур на изборите решаващият въпрос беше кой ще спечели повече гласоподаватели от другите лагери. Най-важната и най-голяма група са 7,7 милиона избиратели, които на първия тур гласуваха за класирания на трето място Меленшон.

В първия пряк двубой между Макрон и Льо Пен на втория тур на президентските избори през 2017 г. се оформи широк избирателен фронт, който искаше на всяка цена да предотврати победата на десницата. Макрон спечели с около две трети от гласовете.

И тази година множество партии, елиминирани кандидати и социални групи призоваха за избирането на Макрон. Кандидатът на левицата Меленшон обаче не го направи.

Броени минути след края на изборния ден и след обявяването на прогнозите Льо Пен излезе пред привърженици в партийната централа, за да обяви, че приема поражението си, но и че това е победа за нейното движение. "Хиляда пъти ме обявяваха за мъртва и хиляда пъти сгрешиха", заяви тя. Мачът не е свършил, движението ни е отворено за всички, които искат да се борят срещу Макрон на парламентарните избори, а резултатите ни от тази вечер са обещаващи", каза Льо Пен.

Резултатът не е толкова убедителен, както беше през 2017 година - тогава настоящият президент спечели пред Льо Пен с повече от 30 пункта. По-високият резултат на националистът подсказват все по-голямото разделение във Франция. За Макрон сега ще бъде още по-сложно да прокара своите политики в социалната сфера, като например увеличаването на възрастта за пенсиониране до 65 години, както и да повиши конкурентоспособността на френската икономика.

Кампанията в последните седмици мина под сянката на войната в Украйна. Макрон обеща Франция да бъде основата за по-интегриран ЕС, докато Марин льо Пен заложи на протекционизъм и ограничаване на правата на чуждите граждани във Франция.

Наистина - двамата кандидати имаха много различни програми. В предизборната си кампания Макрон обеща да се стреми към пълна заетост през втория си мандат. 44-годишният президент иска да увеличи пенсионната възраст и да засили иновативната сила на френската икономика. Той държи на ясния си ангажимент към Европейския съюз и тясното сътрудничество с Германия.

От друга страна, Марин льо Пен отново издигна крайни и националистически искания, въпреки че по време на предизборната кампания се опитваше да представи по-умерен, буржоазен образ. Тя настояваше в конституцията да запише преференциално третиране на френските граждани спрямо чужденците, например по отношение на социалните помощи и достъпа до жилища. Освен това Льо Пен искаше да постави националното право над правото на ЕС и да предоговори съответните договори. Тя открито постави под въпрос досегашното важно сътрудничество с Германия.

Това беше една от причините изборите да бъдат наблюдавани със затаен дъх в Берлин и Брюксел. Тъй като Макрон остава на поста си, ЕС сега може да продължи единния си курс срещу Русия и в подкрепа на Украйна.

Но пред победителя стои нова важна задача - да спечели и парламентарните избори. Те би трябвало да са през юни, но няма да е изненадващо, ако Макрон реши да ги изтегли с до две седмици напред, за да не остави време на опонентите си да се подготвят. Правителството обикновено подава остава веднага след президентските избори и оставя държавния глава да реши кога да я приеме.  

Новината за победата на Макрон е успокояваща за инвеститорите, които предвиждаха шок за пазарите, подобен на сътресенията, които доведе Brexit, ако националистът спечели изборите.

Интересен коментар направи и левият Жан-Люк Меленшон, който нарече загубата на Льо Пен "добра новина за обединението на френския народ". Преди вота той отказа да призове своите избиратели да гласуват за някой от двамата кандидати. Според много анализатори той може да бъде следващият премиер на страната след изборите през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 0
penman
преди 2 години
***.леровите поддръжници са с тежки ментални дефицити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
penman
преди 2 години
Путиновите к-р-е-т.ени пак плачат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
andy
преди 2 години
Макарона заслужава линч, а не втори мандат! Ама глупав народ, слаба слугинажна дължава. Също като при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо импа е тежък случай, там комбинацията от негативни фактори е зловеща. Започвайки с кариерата му, цял живот подмазване, години наред продава застраховчици и когато би трябвало да стане мениджър, той е оценен от шефовете си като неподходящ. И с право, такъв човек не може и не трябва да управлява хора. Сега ходи да доработва в някакво училище като вечерен даскал, че годините му напредват, а пенсийката се очертаваше ниска. Втория фактор е личния живот, последно с жена е бил преди 15 години. Че и тогава рядко са се завъртали около него. Оттогава освен външно неприятен, неспортувал никога, с вид на торба лой, с една педя от рамо до рамо и прическа, която буди странна конбинация от смях и съжаление у другия пол (дълга мазна и радка коса, но плешив отгоре и замятащ кичури отстрани горе на темето,,да крие плешивото). И всичко това съчетано с поведението му, да се мазни на вислестоящите и да съска и се заканва на останалите, води до тотално нежелание на околните да имат нещо общо с него. Панелен самотник, озлобен към всички успяващи и свободни хора. Последния му бастион рухна скоро, беше се вживял като рупор и рекламист на руските акции по ФБ групите, ама и там последва провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Бе и на мен този въпрос не ми дава мира от доста време насам, на какво се дължи тази тежка патология в колегата монарх?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 2 години
Да знаеш ужасно им е зле на французите с 7 часов работен ден и най-доброто здравеопазване в Европа .Мъка, мъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Импо, да не са те изтървали по глава като малък? Франция не я мисли. Кочинката си гледай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дотук с надеждите на кремълския слугинаж и местните лакеи. ЕС и Белия свят продължават напред, а Пyттю продължава по пътя си към крайцерчето Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
Valentin13
преди 2 години
макарона му е ясно че трябва да се съобразява с тежка опозиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Макарона 'изби рибата'. НО и 40% за противничката му изобщо не е малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още