IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Французите избират Макрон или Льо Пен - две различни визии за бъдещето

И двамата кандидати ще разчитат на избирателите, които още не са решили кого да подкрепят

09:11 | 24.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Във Франция днес (24 април) се провежда втория тур на президентските избори и французите трябва да изберат пред две различни визии за бъдещето - на проевропейския Еманюел Макрон или на крайнодесния евроскептик Марин льо Пен, пише Ройтрес.

Според социологическите проучвания Макрон ще запази своя пост, увеличавайки преднината си в последните седмици. Въпреки опитите да "изчисти" имиджа си Льо Пен засега е недопустима за много французи. Но изненади са възможни, защото има голям процент от избиратели, които дни преди вота не бяха решили кого да подкрепят.

Анкетите показват, че нито един от кандидатите няма мнозинство и ще трябва да разчита на гласовете на французите, за които не е ясно какво ще натежи. И двамата кандидати имат своите слабости и силни страни. Много французи смятат Еманюел Макрон за арогантен, а политиките на Льо Пен пък ги плашат.

Марин льо Пен съсредоточи своята кампания на растящите разходи за живот във Франция на фона на притесненията на французите относно растящите цени на енергията. "Въпросът в неделя е ясен - Макрон или Франция", коментира тя в края на предизборната си кампания и това всъщност отговаря на настроенията сред много от французите.

Льо Пен обеща да е фокусира върху французите и тяхната социална подкрепа, работни места, ограничавайки много придобивки за чужденците.

Националистът беше обвинена от Макрон в насаждане на расизъм, както и за връзките ѝ с администрацията на руския президент Владимир Путин. Президентът предупреди още, че изборът на Льо Пен може да доведе до гражданска война във Франция.

Ако Марин льо Пен спечели, то това за Франция би било такова политическо сътресение, каквото донесе вотът за излизането от ЕС във Великобритания или изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ, пишат анализаторите.

Промяната в политиката ще бъде усетена и в цяла Европа.
Ако Еманюел Макрон спечели, то той ще бъде изправен пред много труден втори мандат, без "гратисен" период, на който се радваше при първата си победа през 2017 година. Още от сега във Франция се готвят за протести срещу неговите планове, включително и за увеличението на пенсионната възраст от 62 на 65 години.

Изборните секции отварят в 8 часа местно време (9 часа българско) и ще затворят в 20 часа. Първите резултати от екзит половете се очакват малко, след като секциите бъдат затворени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още