IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Барние не е оптимист за сключване на споразумение за Brexit

ЕС не може да отговори на британските искания за изключване на предпазната клауза за границата между Великобритания и Ирландия

10:27 | 01.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният преговарящ на Европейския съюз за Brexit Мишел Барние не е оптимистично настроен за избягването на евентуалния сценарий, при който Великобритания напуска ЕС без споразумение, предаде Ройтерс.

Брюксел не може да отговори на британските искания за изключване на предпазната клауза за границата между Великобритания и Ирландия от споразумението за изтегляне, заяви Барние в статия за в. "Сънди телеграф", пише БТА.

Барние заяви в статия за вестника, че предпазната клауза трябва да остане, за да запази целостта на единния европейски пазар, като едновременно с това гарантира отворена граница между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. 

"Не съм оптимистичен за избягването на сценарий за Brexit без споразумение, но всички трябва да продължим да работим упорито", подчертава Барние в статия, публикувана на първа страница на вестника.

"Предпазната клауза е максималната степен на гъвкавост, която ЕС може да предложи на страна, която не е членка", предупреди той.

Британският премиер Борис Джонсън обещава да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, независимо дали има сключено споразумение с Брюксел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още