Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Надзорът на ЕЦБ ще очаква свиване на лошите кредити на гръцките банки

Една от стъпките в тази насока е продажбата на голечи пакети от невърнати заеми от кредиторите в южната ни съседка

Надзорът на ЕЦБ ще очаква свиване на лошите кредити на гръцките банки

Снимка: Архив Ройтерс

Значително намаление на процента на лошите кредити ще поиска надзорният орган на Европейската централна банка (ЕЦБ) за гръцките банки, пише вестник "Катимерини". През септември банките ще предоставят целите си за намаляването на лошите кредити и те ще бъдат актуализирани през пролетта на 2019 година, допълва изданието.

Вероятно в актуализираната програма ще бъде предвидено продажби на невъзвръщаемите заеми, каквато е практиката при кредиторите в Испания и Португалия. Според надзора при тях мярката е дала незабавен ефект.

Друга стъпка е рефинансиране на задълженията, което предвижда и опрощаване на част от тях, както и отписвания на дългове, особено на малките потребителски и бизнес кредити. Отписването обаче ще е последен ход, защото е лесно като действие, но отслабва усилията за по-активно управление на лошите кредити. 

Още по темата

Гръцките банки ще трябва да обърнат повече внимание на продажбата на ипотекирани имоти и според оценки в следващите три години ще трябва да бъдат продадени поне 20 хил. просрочени ипотеки. Очакваните приходи от тези търгове са около 2 млрд. евро.

Банките в Гърция вече започнаха мерки, за да се отърват от непогасявани задължения. National Bank of Greece например търси купувачи на голям пакет от лоши кредити, обединени под името "Earth", на стойност 5,2 млрд. евро. В пакета са включени около 300 хил. задължения на 200 хил. клиенти на банката. Стойността на тези кредити е 1,9 млрд. евро, но сумата набъбва значително с натрупаните през годините лихви.

В повечето случаи става дума за малки задължения (средно около 10 хил. евро), натрупани по кредитни карти или малки потребителски заеми, които са със срок на просрочие средно към седем години.

Подобни действия предприеха и другите големи кредитори в страната. Alpha Bank и Eurobank например успяха да продадат подобни пакети за 2,3-2,4% от номиналната им стойност. До момента са прехвърлени пакети на обща стойност около 16 млрд. евро - главници и натрупани лихви.

"Катимерини" отбелязва, че подобно мащабно отписване действително ще намали процента на лошите кредити в счетоводните книги на банките, но и ще регистрира незабавни загуби. Това ще намали буферите на банките и ще доведе до допълнителни капиталови изисквания.

Със своя ход обаче ЕЦБ не просто иска спешно разчистване на лошите кредити, а завръщането на гръцките банки на пазара, което всъщност ще най-явното доказателство към стабилизирането на банковата система на пазара.

Лошите кредити в Гърция достигат 45% от общия брой кредити, което е най-високото ниво в еврозоната. "Катимерини" пише, че европейските институции очакват намаление под 10% до 2021 година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Борсите в Европа се оцветиха в червено въпреки оптимизма около безработицата в САЩ