IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляването на лихвените проценти от ЕЦБ удря най-вече банките в периферията

Най-много страдат банките, които предлагат ипотеки с променлив лихвен процент, обвързан с междубанковите разходи за заеми

18:23 | 12.03.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Марио Драги сам го каза: някои банки в еврозоната страдат повече от отрицателните лихвени проценти от други, припомня Bloomberg.

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) намали лихвения процент по депозитите още под нулата – и взе решение срещу стъпаловидна система за облекчаване на бремето, председателят на институцията обърна внимание на въпроса за ипотеките с променлив лихвен процент, обвързан с междубанковите разходи за заеми, например Euribor.

Ипотечните кредити на банките, които издават подобни заеми с променлив лихвен процент, „ще излязат на загуба, след като отрицателните лихвени проценти свалиха под нулата Euribor”, каза той. „Освен ако спредовете не са достатъчно високи, което невинаги е така“.

Изложените на този риск банки обикновено са в периферията на еврозоната, където наследството от лоши заеми от финансовата криза е най-тежко. Според Morgan Stanley заемите с променлив лихвен процент формират 98% от неизплатените ипотеки в Испания, 95% в Португалия и 55% в Италия. За сравнение, в Германия този процент е 15%, а във Франция – нула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Репресията е срещу кеша , който се поддава на репресия - а той вече не остана такъв . Между другото - при нечовешката репресия на кеша в Гърция миналата година , не се ли изтеглиха едни 30 милиарда от всичко 130 - не изглежда ли някак странно , че парите не се плашат вече от нищо . Има концентрация и овчите пари отдавна се изпариха . Затова всичко е толкова безсмислено .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
ти май не познаваш скептичната стефи. неин специалитет е да хвърли няколко линка и общи приказки и да си даде вид, че разбира какво пише
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
И още нещо към белите якички:не КЕШ-а трябва да изчезне, а трябва да си промените т.н. икономика, от "икономика на стимулираното търсене", т.е. от "икономика на разхищението", в "икономика на реалните нужди"!А това, че надухте схемата Понци - сами сте си виновни, т.е. лакомията за "непрестанен растеж"! Ше ви затрия тая лакомия, така да знаете!А алтернативи на кеш-а веднага ще се появат с неговото изчезване. Нормалният човек, който е физическо същество, има "неприятната" склнност да измерва живота с физически елементи, а не с фикции, като поредица от 1 и 0 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
За премахването на кеша е ясно с да отпадне проблема с ликвидността и съм чел статията на Кузман Илиев - http://***.investor.bg/analizi/9/a/zashto-ecb-vliza-vyv-voina-sreshtu-kesha-211583/но аз говоря за друго ,за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441,че отрицателните лихви не са решение и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
влоговете Трябва да излязат Всичките в реалната икономика...---викаш - хората да купуват, нищо, че нЕмат нужда... така ли ?! Луд ли си ти ве, пич ?! За какво работиш, ако не можеш да спестиш, или поне да харчиш, когато ти прецениш, а нещо щото било "нужно за икономиката"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
КЕШ-а е единственото реално нещо, което е останало в баМковата система. КЕШ-а е опасен за пирамидата, защото той и само той е способен да я дискредитира, показвайки "на бял свят", че всичко е ... Фикция и Илюзия в главите на хората ... само КЕШ-а, т.е. материализирането на труда е "истинското" нещо (с цялата му условност"), което остана. Другото са ценните метали (но те не са физически удобни) и суровините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 9
skeptika
преди 8 години
колега , не изнасилвай форума ;)остави го Стиглиц ..той е за такива като теб...доверчиви !.............намаляването на Лихвите има само една Причина !Уж е Репресия срещу Банките..но всъщност е Репресия срещу КЕШ-а има 100 заглавия в Гугъл: "ЕЦБ обяви война на КЕШ-а"влоговете Трябва да излязат Всичките в реалната икономика...за да свърши и Депозитната Криза...иначе...процедура по "мустакат мъж от Београд"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Щом аз съм наясно със системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441би трябвало и банкстерите да са наясно ?! но не искат да си признаят Джоузеф Стиглиц пише:''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвкупното търсене... и дълбока реформа на финансовата ни система...Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Тъй като Стиглиц не обяснява подробно от къде да дойдат парите за увеличаване на съвкупното търсене и активните правит.политика ОБЯСНЯВАМ ПОДРОБНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още