IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението около Украйна оцвети борсите в Европа в червено

Инвеститорите следиха и новите икономически данни от Великобритания и еврозоната

19:52 | 21.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари завършиха търговията в понеделник с понижения, след като през деня инвеститорите следиха ситуацията около Русия и Украйна и неочаквано силните икономически данни от еврозоната и Великобритания, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 1,4% спад, въпреки че в началото на сесията пое нагоре. Автомобилният сектор записа 2,7% понижение и поведе спадовете, докато всички сектори и основни борси се озоваха на червено.

Европейски Европейски

Таблица: CNBC

Президентът на САЩ Джо Байдън е „принципно“ съгласен за среща с руския държавен глава Владимир Путин, което проправя път за нови дипломатически усилия за предотвратяване навлизането на руски сили в Украйна.

В неделя вечерта прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че ако Москва не започне инвазия в следващите дни, срещата ще се състои след планираната среща между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския министър на външните работи Сергей Лавров по-късно тази седмица.

Представител на американските власти обаче каза, че Москва е съставила списъци с украинци, които ще бъдат сред целите на руските сили след предполагаемата инвазия, сочи писмо, разгледано от NBC News.

Индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион се озоваха предимно на червено днес, тъй като инвеститорите продължиха да следят ситуацията около Украйна.

Пазарите в Съединените щати са затворени заради Деня на президентите.

В неделя Credit Suisse заяви, че „категорично отхвърля“ обвиненията, публикувани в медиите след координирано глобално медийно разследване за масово изтичане на данни на клиенти през предходните десетилетия.

Швейцарският кредитор твърди, че информацията, публикувана от Проекта за докладване на организирана престъпност и корупция и други 46 новинарски организации, се основава на „частична, неточна или селективна информация, която е извадена от контекста“. Цената на акциите на Credit Suisse се понижи с 3%.

Стойността на книжата на шведската компания за недвижими имоти SBB се повиши с 6% и компанията поведе Stoxx 600 в края на деня.

На дъното на индекса се озова Polymetal International, чиито акции се разделиха с над 8% от стойността си, след като книжата, които се влияят от случващото се с Русия, понесоха удар.

Индексът на менджърите по покупките на IHS Markit, който се разглежда като надежден показател за цялостното икономическо здраве, достигна петмесечен връх от 55,8 пункта през февруари, въпреки рекордните ръстове на потребителските цени. Показателят надмина значително прогнозата за 52,7 пункта по данни на Ройтерс и 52,3-те пункта, записани през януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Слава Украине! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Зиг - хайл! Ще не вмерла Украина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още