IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследницата на Меркел се отказва от лидерство в ХДС

Скандалът с изборите в Тюрингия се оказаха решаващи за политическото бъдеще на Анегрет Крамп-Каренбауер

11:51 | 10.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Анегрет Крамп-Каренбауер планира да се оттегли от лидерския пост на управляващия Христиандемократически съюз (ХДС) в Германия по-късно тази година. Това съобщи говорител на партията на канцлера Ангела Меркел, цитиран от Bloomberg.

Решението на АКК, както е известна в родината си Крамп-Каренбауер, става факт след избухването на нов скандал, обвързал крайната десница с християндемократите – нещо немислимо дотогава в германския политически живот.

Крамп-Каренбауер също така няма да се кандидатира и за канцлер от листата на ХДС на следващите парламентарни избори. Говорителят на партията уточни, че според него канцлерският пост и този на лидер на партията трябва да се заемат от един и същи човек.

„По тази причина АКК заяви, че няма да се кандидатира за канцлер“, посочи говорителят.

Тя обаче ще организира процеса по избор на кандидат до лятото. Също така Крамп-Каренбауер ще подготви партията за бъдещето и чак след това ще се оттегли, допълни още той.

АКК беше принудена да сдаде поста след изборите за регионален премиер в провинция Тюрингия по-рано миналата седмица, след като кандидатът, подкрепен от ХДС, беше издигнат на поста и с помощта на крайнодясната „Алтернатива за Германия“. Томас Кемерих обаче бе принуден да подаде оставка само дни след избора си под натиск от правителството в Берлин.

Нарушаването на „най-голямото табу в германската политика“ - както бе определено от анализатори, стана причина за протести на много места в Германия, предизвиквайки трусове и в управляващата коалиция.

Хаосът в Тюрингия е пореден удар по АКК, чиято позиция като наследница на Меркел в партията беше доста неубедителна и преди това. Крамп-Каренбауер не можа да накара регионалното звено на ХДС в Тюрингия да се откаже от решението си да подкрепи Кемерих и да се проведат нови избори. Така след завръщането си от официално посещение в Африка, самата Меркел трябваше да уволни комисаря за Тюрингия в своята партия, който бе и заместник-ръководител на партията в провинцията. Това бе и едно от ключовите изисквания на германските социалдемократи, коалиционният партньор в Берлин.

Тюрингия обикновено остава в периферията на германската политика. Разположена в бивша Източна Германия, провинцията е пример за политическите настроения в тази част на страната от 90-те години насам. Двете силни партии в парламента са Лявата партия – наследница на някога управляващата в Източна Германия политическа сила, и АГ. Центристките партии, които управляват Западна Германия след 1949 г. и след това обединената държава, имат слабо присъствие в Тюрингия.

Скандалът се разрази в столицата на провинцията Ерфурт, където премиерът на правителството на малцинството Бодо Рамелоу от Лявата партия се кандидатира за втори мандат. Неочаквано бизнес ориентираната партия на Свободните демократи издигна и своя кандидатура – тази на Томас Кемерих, подкрепен и от членове на ХДС.

След серия от изненадващи маневри кандидатът на Свободните демократи, която е и най-малката партия в местния парламент, беше избран за премиер от третото гласуване. Кемерих спечели с 45 срещу 44 гласа, което означава, че е получил подкрепа не само от собствената си партия и християндемократите, но също и от АГ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още