IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността в световната търговия отново тласна европейските индекси надолу

Акциите на Asos изтриха над 20,5% от стойността си, след като онлайн платформата отправи третото си предупреждение за печалбата от декември насам

19:30 | 18.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия на фона на несигурността, която властва на световната търговска сцена, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,22% до 386,80 пункта.

Германският показател DAX отчете спад от 113,18 пункта, или 0,92%, до 12 227,85 пункта.

Френският измерител CAC изтри 0,38% от стойността си, като завърши деня на ниво от 5550,55 пункта. 

Британският индекс FTSE отбеляза понижение от 0,56 на сто до 7493,09 пункта.

Акциите на най-ценната европейска технологична компания SAP поевтиняха с 5,6 на сто, след като дружеството представи слаб тримесечен отчет с печалба и приходи, които не успяха да покрият очакванията на анализаторите.

От друга страна книжата на фармацевтичната компания Novartis поскъпнаха с 3%, след като стана ясно, че нейните корпоративни данни за второто тримесечие успяват да надминат пазарните прогнози.

След представяне на своите отчети шведската компания Indutrade отбеляза спад в цената на своите акции от 11%, докато книжата на Epiroc поскъпнаха с 6 на сто.

Акциите на Asos изтриха над 20,5% от стойността си, след като онлайн платформата за търговия с модни стоки отправи третото си предупреждение за печалбата от декември насам. Този път посочи, че продажбите са възпрепятствани от проблеми с дистрибуцията.

Компанията заяви, че се насочва към нови технологии в складовете си в САЩ и Европа, а това отнема по-дълъг период от очакваното, засягайки предлагането на стоки.

Инвеститорите не останах безразлични и към публикуваните икономически данни, засягащи Великобритания. По-рано днес Bloomberg съобщи, че продажбите на дребно в Обединеното кралство неочаквано се повишават през миналия месец, завършвайки второто тримесечие на годината на положителна територия.

Обемът на стоките, продадени в магазините и онлайн, нараства с 1% през юни на месечна база (и с 3,8% на годишна база) след спад през предходните два месеца, сочат данните на Бюрото за национална статистика. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, предричаха още един спад.

Продажбите се повишават с 0,7% през второто тримесечие, добавяйки 0,04 процентни пункта към общия растеж на икономиката. Продажбите на храни са спаднали с 0,3% през периода. Универсалните магазини пък отчитат рекорден шести месец подред на свиване на продажбите.

Несигурността в световната търговия продължава да притеснява инвеститорите. По-рано тази седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон и Пекин трябва да изминат "дълъг път" преди да постигнат споразумение. Тръмп подчерта, че "ако иска", може да наложи мита върху останалия китайски внос на стойност 325 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още