IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незаетите работни места в Германия достигнаха абсолютен рекорд

За второто тримесечие на годината свободните длъжности в страната възлизат на 1,21 млн. - скок от 115 000 за година

14:48 | 07.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Свободните работни места в Германия достигнаха най-високата си регистрирана някога стойност през второто тримесечие на годината, подчертавайки силата на трудовия пазар, който дава тласък и на ръста в заплатите в най-голямата европейска икономика.

Незаетите позиции са се увеличили с 25 000 за тримесечието и с 115 000 на годишна база, достигайки 1,21 млн. в периода между април и юни тази година, става ясно от проучване на Института за проучване на заетостта  Institute for Employment Research (IAB), цитиран от Ройтерс.

Според повечето работодатели сред основните причини за по-трудното намиране на работна ръка са липсата на заявления за работа и недостатъчната квалификация.

Средно има почти три свободни работни места за всеки 100 служители с трудови договори, допринасящи за осигурителната система на страната. За сравнение през 2012 г. свободните места са били само две.

„Това показва, че търсенето на персонал значително се е увеличило“, посочват от IAB.

Трудовият пазар в Германия отбелязва един от най-силните си периоди. Необичайно дългият цикъл на икономически ръст – в своята девета година, както и недостигът на хора в трудоспособна възраст означава, че много компании изпитват недостиг на кадри.

Много от работодателите не успяват да запълнят всички свои обучителни позиции, като според скорошно проучване на Германската търговска камара над една трета от германските компании не са успели да запълнят всички свои обучителни позиции миналата година. Близо една от десет компании изобщо не са получавали молби за подобни постове.

Според данни на IW German Economic Institute от април недостигът на работна ръка струва на икономиката до 0,9 процентни пункта от производството през годината.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел планира да приеме закон за имиграцията през тази година, който да позволява на чужденци извън Европейския съюз да идват в Германия и да подават молби за работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Никъде обаче не се казва какви по-точно са тези работни места - високо платени такива или временни за по няколко часа седмично и за 500 евро заплата. Всъщност от 2000г насам 8-9 от всеки 10 работни места в Германия са временна заетост или заетост с минимален доход. У нас го има същия феномен, голямо количество работни места по морето за доход от 600 лв, които никой не иска за заема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
Чернокафявите не щат ли да бачкат бе, геносин Меркел ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още