IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландия ограничава употребата на Janssen заради странични ефекти

На по-младите жители ще им бъде предложена една от одобрените иРНК ваксини на Pfizer / BioNTech или Moderna

19:25 | 02.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<figcaption>
	<p>
		<em>Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg</em></p>
	</figcaption></p>
<div>
	<div>
		&nbsp;</div>
</div>

Снимка: Elijah Nouvelage/Bloomberg

 

По-младите жители на Нидерландия, които все още не са ваксинирани, няма да получат еднократната ваксина Janssen. На тях ще им бъде предложена една от одобрените иРНК ваксини на Pfizer / BioNTech или Moderna, заяви здравният министър Уго де Йонге, цитиран от DPA.

Министърът е получил спешна препоръка по този въпрос от Здравния съвет на Нидерландия. Според органа това ще доведе до едноседмичен спад на националната програма за ваксинация. Подчертава се, че ваксината Janssen също е безопасна и ефективна и тези, на които вече е била поставена, не трябва да се притесняват.



ИРНК ваксините "са по-ефективни и имат по-малко недостатъци" от векторните ваксини, каквито са AstraZeneca и Janssen, заявиха експертите. И двете векторни ваксини се свързват с появата на сериозен страничен ефект, включващ кръвни съсиреци в комбинация с нисък брой тромбоцити. Изследователският център Lareb не е регистрирал нито един случай на специфичен страничен ефект, възникнал след прилагане на ваксината Janssen в Нидерландия, въпреки че в международен план има такива данни.

Съветът е обобщил всички налични международни данни, според които тромбозата с нисък брой тромбоцити е диагностицирана с приблизително същата честота, както след ваксинация с AstraZeneca, като повечето случаи са били диагностицирани сред лица от по-ниски възрастови групи.

Последната група хора, на които е предложена ваксината Janssen, са родените през 1976 г.

Планирано е 167 хиляди души, родени през 1967, 1968 и 1976 г., да получат ваксината и сега не е ясно дали ще им бъде предложена алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
руска рулетка ... отложена в бъдещето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още