Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Новите предизвикателства пред ядрената енергетика

Безопасността на ядрената технология, екологията и устойчивото развитие са във фокуса на дискусиите на международното изложение „Атомекспо“ в Москва

Новите предизвикателства пред ядрената енергетика

Генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов официално откри "Атомекспо" в Москва. Снимка: "Росатом" 

Ядрената енергетика е поставена пред нови предизвикателства на фона на развитието на възобновяемите енергийни източници, икономическия натиск и общественото доверие. Това коментира Жак Регалдо, генерален директор на Световната асоциация на операторите на ядрени електроцентрали, по време на официалната церемония при откриването на деветото издание на международното изложение „Атомекспо“ в Москва днес.

През тази година основната тема на дискусиите е посветена на безопасността на ядрената технология, екологията и устойчивото развитие.

При нуждата от намаляване на емисиите парникови газаве много страни преосмислят своя енергиен микс, а на този фон ядрената енергетика ще има все по-голямо значение, убеден е Регалдо. При това обаче основният фокус и приоритет си остава ядрената безопасност.

"Ядрената безопасност е първият приоритет и основно уславие за съществуването и развитието на ядрената енергетика", каза още той.

Още по темата

Производството на ядрената енергетика расте и през 2016 година са добавени нови 10 гигавата мощности, отбеляза от своя страна генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг. Тя коментира, че спрямо 2015 година ръстът е незначителен, но за последните 25 години ядрените мощности се удвояват. Според нея нуждата от енергия ще расте на фона на подобряването на състоянието на световната икономика, увеличаването на населението и подобряването на жизнения стандарт в световен мащаб.

В света работят общо 149 ядрени реактора с обща мощност от 392 гигавата.

Въпреки бума на възобновяемите технологии ядрената енергетика през последните години държи дял от около 25-30% в Европа, коментираха и участници в първите дискусии в рамките на изложението. В европейската част на Русия ядрената енергетика има дял от около 40% от енергийния микс, а след аварията в Чернобил безопасността вече е на първо място.

Изпитанията за този сектор обаче тепърва предстоят, поясни Антон Порядин, партньор в EY. Той посочи, че цената на ядрената енергия расте, основно заради ангажиментите, свързани с безопасността. В същото време себестойността на енергията от възобновяемите източници намалява - основно заради развитието на новите технологии.

Заради политиката по опазване на околната среда все повече намалява делът на въглищата в енергийния микс - вниманието е насочено към намаляване на въглеродните емисии, към нисковъглеродната енергетика, отчете експертът.

Той посочи още и няколко тенденции, които ще променят бъдещето на енергетиката. Тя ще се ръководи основно от новите технологии - електромобили, дигитализация и т.н., от регулациите, особено насочените към либерализация на пазарите, както и от самите потребители, чието място става все по-централно.

Прогнозата на Порядин е, че потреблението на електроенергия ще расте. За него ядрената енергетика може да се адаптира на фона на своите предизвикателства, защото е чиста, нисковъглеродна технология. 

Очаквайте още новини и коментари от „Атомекспо“ от специалния пратеник на Investor.bg в Москва Деляна Петкова.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 6 месеца
Имате грешка в това изречение: "В света работят общо 149 ядрени реактора с обща мощност от 392 гигавата." Ядрените блокове в Света са 449, като в Япония/след Аварията във Фукушима!/ са спрени всичките 48 ядрени блока и ако не се лъжа през миналата година пуснаха един в експлоатация.

Още от Европа
Чижов: ЕС не може да намали зависимостта си от руския газ