IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията от нов търговски спор между САЩ и Китай помрачиха търговията в Лондон

Стойността на акциите на Shell се срина с над 10% след историческото свиване на дивидента от четвъртък

19:35 | 01.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Днешната търговия с акции на Лондонската фондова борса приключи с понижения на фона на страховете на инвеститорите относно подновяването на търговската война между САЩ и Китай и влиянието на пандемията от коронавирус върху  финансовите отчети на компаниите, съобщава Bloomberg. 

Останалите борси в континентална Европа, с изключение на Дания, са затворени заради празника по случай деня на труда.

Обемът на търговията в индекса Stoxx Europe 600 беше със 74% под средните нива за последните 30 дена.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде свеж старт на словесната си атака срещу Китай, като също така се предполага, че той обмисля да забрани на държавния пенсионен фонд да инвестира в акциите на листнати в САЩ китайски компании. Настроението на инвеститорите беше допълнително помрачено от предпазливите коментари на Amazon и Apple относно влиянието на коронавируса върху финансовите им отчети.

Лондон Лондон

„Пазарните настроения понесоха удар, тъй като Доналд Тръмп повиши вероятността от поредния разрив в отношенията между двете най-големи икономики в света“, коментира пазарната динамика Джошуа Махони, старши пазарен анализатор в IG Group. „Последното нещо, което пазарите искат в момента, е поредната търговска война“.

Акциите на Royal Dutch Shell Plc, листнати в Лондон. отчетоха 10,43-процетен срив в стойността си след историческото понижение на дивидента в четвъртък. Петролният гигант отчете най-лошия си двудневен спад на цената на акциите от началото на март.

Цената на книжата на Ryanair Holdings Plc се понижи с 6,4%, след като превозвачът заяви, че ще съкрати 3000 работни места и ще търси около 30 млрд. евро държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още