IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията от пандемия отново хвърлиха сянка върху европейските борси

DAX продължава да губи големи порции от стойността си, като в края на днешната търговия индексът изтри над 240 пункта

19:43 | 25.02.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия с понижения, след като инвеститорите продължиха да действат предпазливо на фона на предупреждението на Световната здравна организация (СЗО), че заразата от коронавирусът може да се превърне в пандемия, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 1,8 на сто, като всички сектори завършиха на червена територия.

Германският показател DAX записа спад от 244,75 пункта, или 1,88%, до 12 790,49 пункта.

Френският измерител CAC отчете понижение от 112,19 пункта, или 1,94%, до ниво от 5679,68 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 138,95 пункта, или 1,94%, от стойността си, смъквайки се на равнище от 7017,88 пункта.

В понеделник от СЗО предупредиха, че все още не е ясно дали разпространението на коронавируса, който предизвика големи огнища в няколко страни, може да бъде спряно. Ръководителят на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус определи огнищата на заразата в Италия, Иран и Южна Крея като „силно обезпокоителни“.

Въпреки това от СЗО посочиха, че за момента не може да се говори за пандемия, а за епидемия от коронавируса.

европейски европейски

На фона на продължаващото разпространение на вируса италианският премиер Джузепе Конте заяви по-рано днес, че Италия е „безопасна страна за пътуване“, докато случаите на заразени там надхвърли 280.

Случаи на заразени бяха регистрирани още в Швейцария, Хърватия и Австрия.

В същото време от Bloomberg съобщиха, че германските компании са намалили инвестициите си за трето поредно тримесечие в края на миналата година, оставяйки икономиката затруднена и уязвима дори преди избухването на епидемията от коронавирус да създаде нова заплаха за глобалния растеж. Бизнес инвестициите са спаднали, а разходите за машини са намалели с най-много за последните 3 години и половина. Износът също е намалял, а потреблението на домакинствата е останало непроменено в сравнение с предишния отчетен период. В резултат на това най-голямата европейска икономика изпрати миналата година с най-лошите си резултати от 2013 г. насам.

При индивидуалните акции книжата на Arkema поскъпнаха с 6,4 на сто, след като Ройтерс съобщи, че  френската химическа компания преразглежда своето портфолио, тъй като американският хедж фонд Elliott възнамерява да се сдобие с дял в дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още